През последните дни българският парламент протестира остро срещу плановете на

...
През последните дни българският парламент протестира остро срещу плановете на
Коментари Харесай

В Украйна: Скандалът ще отшуми, България не е радикална

През последните дни българският парламент стачкува остро против проектите на украинските управляващи да извършат административна промяна на Болградския регион в Одеска област, който е един от главните центрове на българското малцинство в Украйна. Според София това ще засегне правата на българското малцинство. Украинското външно министерство към този момент отговори на това изказване, отбелязвайки, че опитите за интервенция във вътрешните работи на Украйна са неприемливи, написа украинското издание „ Главред “ в материал, представен от организация " Фокус ".

Одеската област е многонационален район, в който плътно живеят разнообразни национални малцинства. Например единствено в Болградския регион в селата живеят българи, гагаузи и албанци. Но даже в случай че елементи от обитаемоте места в него отиват в други региони (например в Измаил, както е планирано), това въобще не значи, че правата и ползите на националните малцинства по някакъв метод ще бъдат нарушени.

Разбира се, за национално-културните общества е по-удобно, когато са отделени в границите на своята народност. Всъщност казусът породи единствено тъй като жителите на Бесарабия не желаеха да се обединят в общности непринудено и желаеха да изоставят остарелия ред, тъй като жителите от разнообразни националности имаха спор на фона на обстоятелството, че всяка от тях се опасяваше да не бъде следена от другата заради вероятно нарушаване техните права. В допълнение, финансовата страна също беше мотив за опасения, защото малцинствата се опасяваха, че парите ще бъдат ориентирани единствено към обособени села.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР