През последните четири седмици броят на новозаразените в Смолянско се

...
През последните четири седмици броят на новозаразените в Смолянско се
Коментари Харесай

Смолян е вече в червена зона по зараза с коронавирус

През последните четири седмици броят на новозаразените в Смолянско се усилва. 14-дневната заболяемост е повишена до 138,1 на 100 хиляди за региона при 247,3 за страната. Това ни слага в алената зона на риск, дружно с още 24 области в страната (т.е. над 120 на 100 000 заболели). Пет области са в пурпурен цвят с над 300 на 100 хиляди болни. Засега единствено област Търговище остава в нискорисковата жълта зона, съобщи доктор Мими Кубатева – шеф на РЗИ - Смолян.
В цялата страна се записва завишаване на заболяемостта от Ковид-19, като седмичният растеж за региона е 50,9% при 48,3% за страната.
 Учени: Антителата против южноафриканския вид на COVID-19 пазят от другите разновидности Учени: Антителата против южноафриканския вид на COVID-19 пазят от другите разновидности
Изследване в Република Южна Африка откри, че антителата против преобладаващия в страната вид на ковид предотвратява заразяван...
По думите ѝ добра наклонност е намаляването на индикатора за 14-дневна смъртност – 2,9 на 100 хиляди души за района при 8,03 за страната. „ Това са най-ниските стойности на този индикатор, които отчитаме в Смолянска област досега “, акцентира доктор Кубатева.
За две седмици умрелите са трима – двама мъже и една жена, които са били с съпътстващи болести и на интензивна терапия.
Ваксинацията бележи забележителен растеж. Към 14 февруари са били сложени 694 ваксини в региона, от които при 221 лица е приключен имунизационният развой. През последните две седмици броят на поставените ваксини доближава 3091.
„ Това стана допустимо с помощта на получените повече дози от имунизацията, което разреши освобождението на зелен кулоар за искащите. В Смолянска област работят 14 профилирани имунизационни кабинета. Общопрактикуващите лекари също слагат ваксини на хората от четвърта фаза. Към момента има предоставена ваксина на всички общопрактикуващи лекари, въпреки и в дребни количества, само че сме задоволили цялата област и има покритие с ваксини “, добави шефката на РЗИ.
 От през днешния ден: Комендантски час в Словакия, допустимо е и въвеждането на цялостен локдаун От през днешния ден: Комендантски час в Словакия, допустимо е и въвеждането на цялостен локдаун
Словакия постанова комендантски час от през днешния ден. С държавно разпореждане се не разрешава на жителите да напущат дома си сред 20 часа веч...
По думите на доктор Емилия Апостолова – зам.-директор на регионалната болница, в интервала декември-януари управлението на МБАЛ-Смолян е съумяло да провежда бърз настоящ ремонт, с който е обезпечена кислородна вентилация за две крила на инфекциозно поделение и урология. „ Болницата разполага и с задоволителни количества от предложените по протоколите лекарства за лекуване на пациенти с ковид “, добави тя.

(Д-р Емилия Апостолова)
От предходната седмица в двора на лечебното заведение функционира имунизационен кабинет против Ковид-19, като в него се имунизират лица от трета и четвърта фаза, както и искащи от зеления кулоар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР