През последните четири месеца Народният театър Иван Вазов“ бе подложен

...
През последните четири месеца Народният театър Иван Вазов“ бе подложен
Коментари Харесай

Ръководството на Народния театър се оплака от системен натиск

През последните четири месеца Народният спектакъл „ Иван Вазов “ бе подложен на систематичен напън с преднамерено предизвикани спорове. Това се показва в оповестена през днешния ден позиция на театъра.

„ Въпреки това в театъра бяха сполучливо осъществени голям брой министър председатели, измежду които „ Великденско вино “ на Явор Гърдев, „ Частици жена “ на Крис Шарков „ Орфей “ на Йерней Лоренци, „ Нора “ на Тимофей Кулябин, „ Хоро ” на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин „ В самотатата на памуковите полета “ с присъединяване на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте. Въвличането на най-престижната национална театрална институция в кавги, без връзка с естеството на креативния развой, измести фокуса на общественото внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката. Огромните старания на Народния спектакъл да сътвори оптимално положителни условия за работа в трупата, да отвори активността си към нови партньорства с български и непознати създатели, да влезе в разговор с високите мостри на международния спектакъл бяха помрачени от медиен звук, предизвикан от дейностите на няколко персони. Саботирането на новото управление на театъра и персоналните офанзиви към шефа Васил Василев с несъстоятелни обвинявания имаха за цел неговото премахване, с цел да се извърши служебно, политическо предопределение от някогашния министър Минеков. Такова желание господин Минеков заявява неведнъж в свои медийни участия ”, декларират от театъра.

„ След дълъг интервал на изчакване и опити спорът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат заради външни провокации, възобновяване на естествената креативна среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата служба началник отдел „ Връзки с обществеността “. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, се споделя в изказването, оповестено на уеб страницата на Народния спектакъл.

„ Позицията „ Главен режисьор “ беше основана от актуалното управление на театъра особено за господин Морфов, чието завръщане в българския спектакъл след дългогодишна пауза беше квалифицирано точно от шефа на театъра господин Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и интернационалните имена, стратегии и начинания. „ Главен режисьор “ е административна функционалност, която допуска ръководство на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на основния режисьор има за задача да се грижи и сплотява актьорския състав, да взе участие в избора на заглавия и креативен екипи, да съветва дълготрайния репертоарен проект, да спомага за планирането и осъществяването на креативен действия, които построяват и развиват трупата на театъра. За страдание през миналите месеци господин Александър Морфов не съумя да откри разговор със своите сътрудници и да се ангажира трайно с управителните процеси в институцията, според предоставената му позиция. За сметка на това непрестанно предизвикваше борби с разнообразни членове на трупата, осъществявайки непрекъснат напън, отправяйки нападки и обиди към артисти и управление. Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождение от административния пост Александър Морфов подписа контракти, касаещи креативните му задължения към Народен спектакъл „ Иван Вазов “, свързани с възобновените негови постановки на спектаклите „ Хъшове “ и „ Животът е прелестен “, които остават част от репертоара на театъра. Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, декларират още от Народния театър
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР