През последните четири години България се радва на стабилен и

...
През последните четири години България се радва на стабилен и
Коментари Харесай

Финансов анализатор: През последните години България се радва на стабилен и балансиран икономически ръст



През последните четири години България се радва на постоянен и уравновесен стопански растеж. Това се дължи на удобната външна конюнктура и рационалната макроикономическа политика на страната. Очакванията са позитивната наклонност да се резервира и през идната година. Това сподели пред публицисти финансовият специалист Любомир Митов.

Според него 2018 година има капацитета да се окаже годината, в която действителният растеж на Брутният вътрешен продукт ще доближи своя пик, като самостоятелното ползване ще даде по-голямата част от "горивото ", нужно за ускоряването на растежа.

„ Увеличаване на размерите в строителството на здания и на инфраструктура, съпроводено с наемането на нужната работна ръка, ще бъдат измежду моторите на растежа. Ръстът на България не е от най-бързите, само че е от най-устойчивите “, сподели Митов. „ Инфлацията в България е под надзор с равнища сред 1 - 1,5 на 100, следвайки този индикатор в Еврозоната. В страната към този момент няма макроикономически несъответствия “, уточни Митов.

Според икономиста напрежение се следи на пазара на труда, където капацитета за търсене на работна ръка е на привършване. Той посъветва растежа на заплатите да не изпреварва растежа на продуктивността на труда. "Образование и повишение на квалификацията на хората е отговорът за България ", счита специалистът.

Като фактор за ускорение на стопанската система Митов уточни развиването на износа с висока добавена стойност. Според него и сега, с помощта на световната конюнктура, износът е движеща мощ, само че България към момента има капацитет за напредък спрямо други страни от района. „ Едновременно с това световната среда остава извънредно удобна с рекордни стойности на показателите на финансовите пазари, ненадминато ниски равнища на съмнение на пазарите все още, рекордно висок приток на вложения на нововъзникващите пазари и все по-малко затруднени вложители в техния блян към облага. Растежът надвиши всички упования, изключително в еврозоната, като световната търговия и стопанските системи на нововъзникващите пазари се възвърнаха “, сподели Митов.

„ В тази среда Централна и Източна Европа доближава цялостен подем. Растежът получи спомагателен тласък с помощта на високия експорт, възобновяване на банковото кредитиране и мощното вътрешно търсене “, уточни още Митов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР