През последните часове множество от най-известните фигури в историята на

...
През последните часове множество от най-известните фигури в историята на
Коментари Харесай

„Най-великият треньор в историята“ – светът на тениса скърби за Ник Болетиери


През последните часове голям брой от най-известните фигури в историята на тениса показаха своята респект към Ник Болетиери. Легендарният треньор, работил през годините с Андре Агаси, Борис Бекер, Джим Къриър, Мария Шарапова, сестрите Уилямс и още доста звезди от двата Тура, си отиде от този свят на 91-годишна възраст.

„ Освен, че беше най-великият треньор за всички времена, ти беше доста благ с мен, родителите ми и роднините ми. За мен това значи повече от всичко. Ти имаше голямо сърце “ – написа носителката на 18 трофеи от Големия шлем Крис Евърт .

Един от най-известните ученици на академията на Болетиери – някогашният №2 Томи Хаас , написа трогателно обръщение към тогавашния си треньор в Instagram. „ Имаме толкоз доста мемоари дружно, че не знам от кое място да стартира. „ Ники “ – по този начин те назовах през цялото ни другарство. Благодаря ти за времето, знанието, отдадеността, експертизата, желанието да споделиш уменията си, персоналният ти интерес към развититето ми и за това, че ми даде най-хубавата опция да преследвам фантазиите си. Ти беше идеалист и основател, визионер в нашия спорт и в действителност неповторим човек “.

„ Почивай в мир, Ник. Ти беше необикновен треньор, промени метода, по който се учи и преподава тенисът и най-много беше доста добър човек. За мен е чест, че те познавах “ – разяснява от своя страна Мартина Навратилова .

Световният №18 Денис Шаповалов написа „ Денят ми стартира с доста тъжна вест. За мен беше чест да те познавам. Винаги ще помня и ще оценявам това, че идваше при мен на корта, с цел да ми даваш препоръки. Ти даде доста на нашия спорт. Винаги ще бъдеш помнен като един от най-милите хора. Почивай в мир, Ник “.

Един от най-именитите треньори през последните години – Патрик Муратоглу , също показа тъгата си от новината. „ Много съм тъжен от загубата на Ник Болетиери. Тенис фамилията загуби доста значима персона, която оказа помощ на нашата промишленост да се разрасне и която даде благоприятни условия на голям брой играчи и треньори. Ще те запомним като доста специфичен човек и ще липсваш на всички ни “.

Болетиери е роден в Ню Йорк в семейство на италиански емигранти. След като прекъсва образованието си по право и служи в армията, той се пренасочва към тениса и през 1978 година отваря своята академия във Флорида, която по-късно става благосъстоятелност на IMG. В нея упражняват бъдещите водачи в международната класация Андре Агаси, Джим Къриър и Моника Селеш. Под негово управление Агаси печели първата си купа от Големия шлем на Уимбълдън през 1992 година

„ Тенисът нямаше да е там, където е през днешния ден, без приноса на Ник. Неговата академия, в която имах привилегията да израсна, освен бе първата стъпка в голям брой велики кариери, само че след това се трансформира в институция, оказала въздействие върху метода на тренировки в доста спортове “- сподели някогашният №5 Джими Ариас , който е измежду първите възпитаници на Болетиери и от няколко години насам е тенис шеф в неговата академия.

Бившата №12 Забине Лисицки също си спомни за тогавашния си ментор. „ Благодаря ти, Ник. Много ми е мъчно да намеря подобаващите думи и не съм сигурна, че ще съумея. Ти даде на толкоз доста деца място, където да преследват фантазията си, предаваше им знанията си и ги караше да имат вяра, че всичко е допустимо. Аз имах шанса да бъда измежду тези деца. Заедно създадохме толкоз доста мемоари, които ще вардя цялостен живот. Ти оформи тениса, а единствено преди няколко месеца, даже на тази напреднала възраст, ми говореше за бъдещите си проекти. Почивай в мир, Ники “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР