През последните 40 години младите хора са започнали да се

...
През последните 40 години младите хора са започнали да се
Коментари Харесай

Епидемия от самота измъчва младите хора, смятат психолози

През последните 40 години младежите са почнали да се усещат по-самотни. Това са открили немски психолози от Рурския университет, които са разгласили публикация в списанието Psychological Bulletin.

Самотата поражда, когато хората са изправени пред противоречие сред мечтаните и действителните обществени взаимоотношения. Това положение доближава своя връх в интервала на влизане в зрелост - на възраст 18-29 години, когато образуването на другарства и сантиментални връзки става изключително значимо.

Учените са анализирали 345 проучвания, отдадени на самотата и извършени от 1976 до 2019 година Общо в тях взели участие съвсем 125 000 младежи от целия свят. Доброволците отговаряли на въпроси, които дефинират тяхното равнище на обществена изолираност и незадоволеност от живота. Те отбелязали какъв брой са съгласни или несъгласни с изказвания като „ Нямам с кого да приказвам “ и „ Хората са към мен, само че не и с мен “.

Оказало се, че за миналите години младежите са почнали да се усещат все по-самотни. Ръст на самотата се следи както измежду американците, по този начин и измежду жителите на европейските и азиатските страни. Тя визира както студенти, по този начин и работещи хора, и безработни. След 2012 година обаче не се следило доста нарастване на самотата, което слага под въпрос догатката, че една от аргументите за самотата е разпространяването на интернет и смарт телефоните.

Причините, които карат младежите да се усещат по-самотни през днешния ден, към момента не са изцяло изяснени. По-нататъшните проучвания ще оказват помощ за тяхното изясняване.
Разделите и годините на самотност водят до възпаления при мъжете
В същото време откриватели са открили, че животът в самотност или поредиците от раздели водят до признаци на възпаления при мъжете. Такъв извод са създали експерти от университета в Копенхаген въз основа на резултатите от проучване на към пет хиляди души.



Учените под управлението на Каролайн Дейвидсън желали да изяснят какво въздействие върху имунната система може да има насъбраното количество раздробяване на партньорски връзки или годините, прекарани в самотност. Статия за това е публикувана в Journal of EpidemiologyCommunity Health.

Като база данни за проучването послужила Копенхагенската биобанка за стареене и междинна възраст. Там е предоставена информация за 4612 души, претърпели поредност от раздели, и 4835, които дълго време са живели в самотност.

Хората, които са живели сами, били разграничени на групи: такива, които са живели сами по-малко от година, което се смята за норма, 2-6 години и над 6 години. Ученитет присъединили в разбора и други евентуално влияещи фактори – като възраст, равнище на обучение, равнище на богатство, одобрявани медикаменти и личностни качества. Противовъзпалителният цитокин интерлевкин-6 и С-реактивният протеин били употребявани като маркери за инфектиране.

В резултат се оказало, че най-високите равнища на възпалителни маркери имало при тези мъже, които са претърпели най-вече раздели. Нивата на възпалителните маркери при тях били нараснали със 17 % спрямо контролната група. При мъжете, които са живели сами повече от 6 години, равнището на тези маркери било нараснало със 17 %. Това се проявявало най-силно при мъже с високо равнище на обучение.

При дамите, въпреки това, не била открита сходна причинност.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР