През последните 4 години министрите Нанков и Аврамова са лъгали

...
През последните 4 години министрите Нанков и Аврамова са лъгали
Коментари Харесай

БСП: Акцията на прокуратурата в МВР изглежда като посегателство върху българската държавност и институции

 " През последните 4 години министрите Нанков и Аврамова са лъгали българските народни представители, че строенето на автомагистрали в България се е правило по законния ред и по откритите процедури, че държавното дружество " Автомагистрали " е имало потенциал за тази активност и че средствата са се разпределяли без да се ощетява бюджетът. Всичко това може да се види в отчета от одита на Сметната палата на " Автомагистрали " като установени нарушавания. "

Това съобщи членът на Народно събрание на Българска социалистическа партия Георги Свиленски, който е и лидер в 24-МИР на идните избори, в нарочна конференция.

Той напомни, че Българска социалистическа партия поредно е поставяла този въпрос през последните 4 години в Народното събрание, задала е над 36 въпроса по тематиката и точно левицата е поискала в края на предходната година Съдебната палата да направи този одит.

  " Сметната палата изрично потвърждава, че е нарушен Законът за публичните поръчки. Възложителите от АПИ, както и ние неведнъж обяснявахме, са се пробвали да финтират закона като подписват контракти с " Автомагистрали ", която е държавна компания. В отчета изрично се потвърждава, че " Автомагистрали " няма нужния потенциал, с цел да извърши тези контракти, т.е. е нямало съображение да се отстраняват състезанията и търговете ", изясни проф. Румен Гечев, лидер на листата на Българска социалистическа партия в Плевен.

 Той уточни, че управлението на АПИ е разполагало още през лятото на предходната година с информация, че " Автомагистрали " няма потенциал да извършва огромните поръчки за близо 4,5 милиарда лева

  " Тук е имало някаква проведена група сред АПИ и " Автомагистрали ", с цел да преразпределят средствата в друго направление ", заподозря проф. Гечев.

 

" Прокуратурата е длъжна да се самосезира по този проблем. Сега няма опрощение - има одитен отчет на Сметната палата, в която заключенията са красноречиви ", безапелационен бе той.

Румен Гечев акцентира, че държавното управление на ГЕРБ се е пробвало да покрие част от договорите за над 3 милиарда лева като възлагало на Агенцията за държавна и финансова ревизия да им направи разбор, с цел да не се допусне подробен разбор на Съдебната палата, защото не се позволяват две държавни институции по едно и също време да одитират един и същи обект. " Това е явен блян на ГЕРБ да заличат следите, защото този отчет не е открил безусловно никакви нарушавания ", уточни още Гечев.

На въпрос за акцията на прокуратурата в Министерство на вътрешните работи, проф. Гечев отговори: " Акцията е меко казано странна по мащабите си - и то в Министерството на вътрешните работи. Не е нужно да си експерт, с цел да се стигне до заключението, че в случай че има съмнение за съответен отговорен, диалозите и инспекциите могат да станат и по не толкоз демонстративен метод. Така че това наподобява като посягане върху българската държавност и институции. "

Гечев изрази мнение, че прокуратурата не работи толкоз бързо по всички проблеми, а в противен случай: " Няма такава страна, в която министър председателят ще го заловен с милиони евро и със злато в чекмеджето си, и прокуратурата ще мълчи. Защо прокуратурата не изпрати незабавно обиск и баретите в домовете на господин Борисов? Защо нямаше претършуване? Защо прокуратурата мълчи към този момент година?

" Г-н Гешев, Вие ще действате ли по този начин по всички случаи, когато става дума за фрапантни съмнения за големи съмнения и обири на висши държавни лица? ", попита още Гечев.

Социалистът акцентира, че е нужно прокуратурата  да си прави работата постоянно, когато са застрашени публичните ползи - постоянно, когато става дума за корупция, без значение кой е – дали министър-председател, министър, кмет или жител. " Всички сме еднообразно виновни пред закона ", заключи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР