През последните 24 часа имаше обилни валежи, които надхвърлят 3-4

...
През последните 24 часа имаше обилни валежи, които надхвърлят 3-4
Коментари Харесай

Денков от Царево: Още трима са изчезнали в потопа, не влизайте 48 часа в морето

През последните 24 часа имаше значителни превалявания, които надвишават 3-4 пъти месечната норма. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков от Царево след съвещание на спешния щаб, образуван поради бедствието по Южното Черноморие.

Той посочи, че сходна е обстановката и в Гърция и Турция. " За страдание и в трите страни имаме жертви, в това число и в България ", уточни той.

" Имаме подадени сигнали за трима изчезнали индивида, двама починали ", сподели министър председателят.

Във връзка със сигналите за застрашени деца, той изясни: " Децата са в сигурност, по високите етажи са, наводнено е в приземието на хотела. Няма блокирани хора. Спряно е електричеството, защото има заплаха от токови удари ".

По думите му, токът няма да пуснат през нощта и сутринта.

" Важното е, че хората са в сигурност към този момент. От Национален институт по метеорология и хидрология споделиха, че чакат прекъсване на преваляванията. Не чакат основни превалявания оттук насетне. В идващите часове водата ще се оттича ", изясни Денков.

Той оправи три значими апела.

" В идващите 48 никой в този район да не влиза в морето! То е извънредно рисково, нечисто, бурно. Всеки, който влиза, би основал риск за себе си и за хора, които биха тръгнали да го избавят ", уточни той.

Освен това водата в мрежата е нечиста, би трябвало да се изчакат 1-2 дни, ще се вършат проби, би трябвало да излезе публично известие от ВиК че водата е безвредна за пиянство.

" Очакваме доброволци, които пътуват насам. Молбата е всички тези доброволци да минат през щаба в Царево, тъй че да се знае кой какво прави, с цел да не се основава безпорядък.

Той изясни, че се оповестява за починали мъж и жена, а изчезналите са две дами и мъж. 

На място са регионалният шеф на Бургас Пламен Янев, кметът на Царево Георги Лапчев, шефът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, шефът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев. 

Към момента са открити мъртви мъж и жена - мъж и жена, търсят се още двама души. Те към момента не са разпознати.

" Има нарушени мостове, които са откъснали няколко обитаеми места на юг. Обсъждахме направления, които могат да се употребяват, само че би трябвало да се види на следващия ден сутринта какво е ситуацията с равнището на водата ", заяви още министър председателят.

" Нека не разделяме сега кой какво прави. Нека мине всичко и тогава ще вършим разбор кой по кое време и в точния момент е бил. Реагирахме при първата опция ", увери Денков.

Попитан за аргументите за бедствието, той съобщи: " Абсолютно изрично в този случай става за извънредно количество превалявания, което доста рядко се случва ".

Той заяви, че е разисквано отпущането на помощ до 1512 лева еднократно за развалени здания. Отделно има друга помощ, обвързвана с електрически уреди и развалена мебелировка. Там е до 2500 лева По тези механизми са били подкрепени хората, потърпевши от наводненията в Северозападна България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР