През последните 2000 години световните температури никога не са се

...
През последните 2000 години световните температури никога не са се
Коментари Харесай

През последните 2000 г. температурите никога не са се покачвали толкова бързо

През последните 2000 години международните температури в никакъв случай не са се покачвали толкоз бързо, в сравнение с следеното в този момент, съгласно данни оповестени през днешния ден, които би трябвало да опровергаят вижданията на климатоскептиците, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Данните са публикувани тъкмо, когато огромна част от Европа е обхваната от втора гореща вълна за месец. Две разнообразни изследвания проучват трендовете в историята на климата през последните 2000 години. Изследователите са употребявали данни за температурата, събрани въз основа на близо 700 знака - съвременни термометри, корали, пръстените на дърветата, проби от ледените шапки, езерни седименти и други В първото проучване, оповестено в сп. "Нейчър ", се акцентира, че по време на "Малката ледникова ера " от 1300 до 1850 година макар че е било извънредно студено в Европа и Северна Америка в продължение на няколко века, не е било студено на цялата планета. "Когато се върнем в предишното, ние откриваме районни явления, само че нито един от тях не е световен феномен ", споделя Нейтън Стийгър от Колумбийския университет в Ню Йорк. "А в този момент стоплянето е световно. 98 % от планетата се е затоплила след индустриалната гражданска война ", добавя той.

Втората публикация в "Нейчър джиосайънс " изследва междинната стойност на температурните вариации в къси интервали от няколко десетилетия всеки един от тях. Изводите на учените, стоящи зад тази публикация, са ясни - в нито един миг от началото на нашата епоха, температурите не са се увеличавали толкоз бързо и толкоз постоянно, в сравнение с в края на 20 век. "Този резултат акцентира изключителния темперамент на актуалните климатични промени ", изяснява Рафаел Нюком от Университета в Берн, съавтор на второто проучване.

Тези изследвания би трябвало да спрат изказванията на климатоскептиците, съгласно които следеното наскоро стопляне се вписва в натурален естествен климатичен цикъл, акцентира Марк Маслин от Юнивърсити колидж в Лондон, разяснявайки двете проучвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР