През последните 20 години САЩ са отделили 83 милиарда долара,

...
През последните 20 години САЩ са отделили 83 милиарда долара,
Коментари Харесай

Ефектът Афганистан: Русия и Китай на крачка от тайните на американските супероръжия

През последните 20 години Съединени американски щати са отделили 83 милиарда $, с цел да упражняват и въоръжат афганистанската армия. Въпреки софтуерното си предимство, след изтеглянето на американците локалната войска не даде никакъв отпор на талибаните. Напротив - модерните оръжия попаднаха в ръцете на новата власт - от екипировка и щурмови пушки до бронирани машини и хеликоптери за десетки милиарди.



Неуспехът на Съединени американски щати да основат устойчива афганистанска войска и полиция ще бъдат изучавани с години.

" Парите не могат да купят воля. Основният принцип на войната е неизменим от хилядолетия - моралните фактори преобладават над материалните ", обобщава обстановката Джон Кирби, основен представител на военачалник Лойд Остин - министър на защитата на Съединени американски щати.

Какво ще се случи с голямото количество от въоръжение, е главният въпрос, занимаващ най-влиятелните районните и международни сили, отпред със Съединени американски щати, Русия, Китай и Иран . Притесненията им са колкото огромни, толкоз и разнообразни.

Притесненията на Съединени американски щати

 44 самолета и хеликоптера на афганистанските Военновъздушни сили са дезертирали в Узбекистан
44 самолета и хеликоптера на афганистанските Военновъздушни сили са дезертирали в Узбекистан
Снимка: Twitter

" Милиарди долари! Най-новите ни хеликоптери Black Hawk в този момент ще бъдат изучавани от Русия, Китай и всеки различен, тъй като това е най-хубавата технология в света ", съобщи засегнат някогашният американски президент Доналд Тръмп в изявление за Fox News.

Истината е, че болшинството от държавната администрация и висши военни на Афганистан дезертира в околните страни. В Узбекистан са кацнали 46 самолета и голям брой съвременни хеликоптери .

Узбекистан е един от околните съдружници на Русия, като двете страни осъществиха взаимни бойни учения преди по-малко от седмица. Управляващите в някогашната руска република смятат Китай за все по-близък сътрудник.

В Таджикистан също са попаднали няколко самолета, един от който се е разрушил при кацането си.

По данни на разузнаването на Съединени американски щати над 25% от инвентара на Военновъздушни сили на Афганистан се е озовал в Узбекистан и Таджикистан .

Така вълненията, че геополитическите съперници на Съединени американски щати ще могат да изучат елементарно американското оръжие, се оказват основателни.

Сред намиращите се в Узбекистан американски оръжия, купени за афганистанската войска, са хеликоптерите UH-60 Black Hawk, самолетите Cessna AC-208B Combat Caravan, както и витловият щурмовик Embraer EMB 314 Super Tucano . Макар да липсват реактивни изтребители, Русия или Китай биха имали огромен интерес към моторите, авиониката, радарите и кодиращите системи на американските хеликоптери.

Притесненията на Москва

 Талибаните към този момент разполагат с вушителен парк от пленена лека бронирана техника
Талибаните към този момент разполагат с вушителен парк от пленена лека бронирана техника
Снимка: Twitter

След изтеглянето на американците и дезертирането на централното държавно управление талибаните разполагат с голямо количество леко стрелково оръжие, боеприпаси, артилерия, джипове и бойни съветски хеликоптери.

Те могат да употребяват оръжията за експанзия към прилежаща страна, експорт на ислямски екстремизъм и дестабилизация на Централна Азия. Това би бил огромен проблем за Русия и Китай .

Москва ще би трябвало да влага и може би даже да разположи свои сили по граничните на Афганистан някогашни руски републики, с цел да попречи на по-нататъшната дестабилизация на района.

Смятаният за мълчалив представител на Кремъл и някогашен министър на защитата на самопровъзгласилата се Донецка национална република в Източна Украйна Игор Стрелков - Гиркин има друга теза.

" Колко елементарно Съединени американски щати предадоха това съоръжение на афганистанската войска. Как я " напомпаха " с оръжия за милиарди. Не знаеха ли, че сама тя няма да издържи дълго офанзивите на талибаните? Всичко това ме кара да допускам, има подписано скрито съглашение сред американците и талибаните по отношение на бъдещото потребление на тези оръжия ", декларира Стрелков пред НСН.

Прогнозата на Стрелков е, че талибаните ще бъдат притиснати да осъществят агресия на открито. Жертва на оръжията им могат да са освен прилежащите страни, само че и Русия.

Притесненията на Китай

 Пленени от талибаните съветски хеликоптери, купени преди този момент от Съединени американски щати
Пленени от талибаните съветски хеликоптери, купени преди този момент от Съединени американски щати
Снимка: Twitter

Превръщането на Централна Азия в зона на неустойчивост би било пагубно за Китай, който разчита на построяването на инфраструктурния мегапроект " Нов път на коприната " . Пекин счита да похарчи милиарди, с цел да откри бърза сухоземна връзка с Европа, само че възможна агресия на талибаните и идеологията им биха били огромна спънка.

Друго терзание на Китай е навлизането на ислямски екстремисти на негова територия.

Според съветски анализатори е доста евентуално в бъдеще режимът на талибаните да опита да потуши вътрешното неодобрение с агресия на открито.

Притесненията на Иран

 Една от многото американски бойни машшини, пленени от талибаните
Една от многото американски бойни машшини, пленени от талибаните
Снимка: Twitter

Притеснения има и за Иран. В Афганистан шиитите съставляват 10% от популацията. Те живеят относително капсулирани от останалите и може да се трансфорат в първата цел на талибаните, които са сунити. Ако тази догадка се осъществя, то е доста евентуално Иран да се окаже забъркан в нескончаем кървясъл спор по границите си.

Макар Русия, Съединени американски щати, Китай и Иран да имат разнообразни терзания, то анализаторите от двете остарели са единомислещи, че оръжието за милиарди, изоставено в ръцете на талибаните, доста скоро може да се трансформира в " буре с барут " , което да взриви района.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР