През последните 2 години заплатите на артистите и на всички

...
През последните 2 години заплатите на артистите и на всички
Коментари Харесай

Колко пари взимат най-скъпите ни звезди в театъра?

През последните 2 години заплатите на артистите и на всички работещи в театрите – административен, механически личен състав и така нататък, последователно са се повишили с най-малко 30%. Въпреки това обаче те си остават едни от най-ниските в страната, а за някои културни институти кръжат към минималната. Ето за какво далновидните шефове, артмениджъри и самите артисти търсят и други способи да се устоят, а не разчитат единствено на постъпленията от театъра.

" Увеличаването на парите е залегнало в браншовото съглашение с работодатели и синдикати и всичко разказано е реализирано. Въпрос на позиция е обаче по какъв начин се пояснява браншовото съглашение по места. Основен проблем е, че към момента работодателите – българските театрални шефове, не са проумели на всички места, че е по-добре да се погрижат първо за човешкия фактор и тогава да влагат в нови продукции, високотехнологични прожектори и други “, разяснява за " Монитор “ ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

" Финансовото състояние на театрите в страната влиза като в система от скачени съдове с икономическото положение на града, в който действат, общината, региона, демографския срив в района и така нататък, ето за какво уравниловка не може да има и параметрите на възнагражденията са разнообразни. Някои театри имат много високи доходи и образуват доста добър приходен излишък (на човешки език – печалба).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР