През последните 15 години темата за Велико народно събрание и

...
През последните 15 години темата за Велико народно събрание и
Коментари Харесай

Цветанов: Напъните на Борисов за нова конституция издават безпомощност

През последните 15 години тематиката за Велико национално заседание и нова Конституция постоянно е влизала в политическото поле на разискването, само че когато искаш да реализираш това, за което приказваш ти би трябвало да си квалифициран да го направиш. Защото оставайки 6 месеца до привършване на мандата на този парламент, да кажеш, че ще внесеш план и ще създадеш работна група, която да създаде план за нова Конституция първо е несериозно и това демонстрира една беззащитност, тъй като в случай че си имал тези планове, то трябваше да започнеш това още при започване на мандата на настоящия парламент.

Така някогашният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов разяснява вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов по време на визитата си в Рудозем и Родопите, оповестява rudozemdnes.bg.

За нова конституция би трябвало публичен и професионален спор. Да се откри този баланс, който да сплоти нацията, а не да разединяваш нацията. Смятам, че с концепцията за нова конституция се търси спешен излаз, с цел да може да се отсрочва времето и да може фактически новите парламентарни избори да бъдат извършени в настоящия формат на настоящето държавно управление. Защото нуждата от обективност на изборния развой, загубата на доверие в сегашните институции минава единствено и само през длъжностен кабинет, с цел да може да има спомагателна гаранция, че изборите ще бъдат почтени и транспарантни и всички политически субекти, които ще вземат участие ще бъдат с равни благоприятни условия, предизвестява Цветанов.

Той изрази и неразбиране, че, че в границите на година и половина ГЕРБ е претърпяла тежка злополука в учредителен проект.

В партията няма никакъв политически живот, от една уважавана политическа мощ, през последната една година ГЕРБ се трансформира в най-мразената партия, която консолидира и леви и десни. Тук няма към този момент конфликт на политически хрумвания и от митингите виждаме, че хората желаят смяна в качеството на ръководство, а за огромно страдание през последната една година виждаме националпопулисти и спешни решения на дадени проблеми, като липсва политическия небосвод за водещите проблеми, безапелационен е Цветанов.

При срещите си с родопчани Цветанов отдели особено внимание и новия политически план - " Републиканци за България”. Партията, която ще изградим ще бъде на самите членове и симпатизанти. Ще заложим в устава да няма опция ръководителят да има повече от два мандата, тъй като два мандата са изцяло задоволителни за един ръководител да построи един сериозен екип и да може да се получи една естествена последователност, съобщи Цветанов. Той подчертава, че политиците би трябвало да спрат опълчването на хората на набожен принцип.

Основен проблем за локалните поданици е неналичието на чуваемост за техните проблеми. Хората желаят в новия ни политически план да има противоположна връзка. Родопчани слагат основателно въпроса да може кметовете на дребните обитаеми места в общините да имат делегиран бюджет. По този метод локалният кмет може да разполага и да взема решение проблемите, а не постоянно да се моли и постоянно да не бъде чут от кмета на общината. В един идващ парламент, когато се преглежда бюджетът на страната би трябвало да бъде заложено част от държавната дотация за общините да бъде разпределена непосредствено на тези дребни обитаеми места. По този метод кметовете могат да разчитат на финансов запас, който те да ръководят и оперативно да вземат решение значимите и неотложни въпроси, които не са за огромните финансови разноски. Това са пари, които ще могат да вземат решение оперативно въпроси от първа нужда, предлага политикът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР