През последните 12 години Бойко Борисов и ГЕРБ никога не

...
През последните 12 години Бойко Борисов и ГЕРБ никога не
Коментари Харесай

Ветото не мина, ГЕРБ създаде най-независимия си прокурор

През последните 12 години Бойко Борисов и ГЕРБ в никакъв случай не са твърдяли, че има проблем с независимостта на прокурорите, само че в този момент партията разгласи основаването на най-независимия прокурор в републиката, който ще има право да проверява даже Иван Гешев. В сряда Народното събрание отхвърли президентското несъгласие върху поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), посредством които бе въведена фигурата на специфичния проверяващ магистрат. Целта е да се сътвори опция да се проверява обективно и без значение цялото управление на прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев споделя, че подобен проблем не съществува и че е съвсем невероятно да извърши закононарушение по работа. Съветът на Европа, който упорства от повече от десетилетие за тези промени, твърди, че българската промяна няма да свърши работа, тъй като е непълна. Адвокатурата твърди същото, а Висшият правосъден съвет клони към причините на основния прокурор. ГЕРБ се оправдава, че за цялостна промяна е нужна смяна в конституцията, която не може да се случи в този момент. Партията отхвърли да подложи на публично разискване измененията в Наказателно-процесуален кодекс, макар сериозния интерес към тематиката.

Преди седмица президентът наложи несъгласие върху поправките в закона. Според него дейностите на специфичния прокурор, който ще проверява основния прокурор, също не подлежат на йерархичен надзор. Така се основава още един недостижим магистрат, който може да оказва голямо въздействие върху системата, твърди президентът. Румен Радев се солидаризира и с крититиките на Съвета на Европа, че промяната “не предлага заслужено и стабилно решение на казуса с неналичието на дейно следствие против настоящ основен прокурор или негов заместител “.

Дебатът по ветото

Крум Зарков от Българска социалистическа партия изясни, че концепцията на ГЕРБ за самостоятелния проверяващ прокурор е “абсурдна и екстравагантна “, без аналог в Европа. Той назова срамна връзката на българските управляващи с Венецианската комисия, която от години упорства за цялостна промяна, в това число на Висшия правосъден съвет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР