През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове

...
През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове
Коментари Харесай

Заподозряха руска следа във взривовете в складове за боеприпаси у нас

През последните 10 години са регистрирани редица случаи на гърмежи в хранилища и индустриални пространства на фабрики за утилизация на взривни субстанции, произвеждане на оръжие и муниции.  Прокуратурата взаимно с ДАНС и основна дирекция „ Жандармерия “ проучва някои от случаите, при които се откри подобие в четири от тях , съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Първият е случай е от ноември 2011 в с. Долни дол, когато е взривен склад на „ Емко “. Други два от случаите са от 2015 година в с. Иганово, където е взривен склад за подготвена продукция на ВМЗ-Сопот. Четвъртият случай е от 2020 година в град Мъглиж, където е бил взривен склад за капсул детонатори на „ Арсенал “-Казанлък.

И при четирите случая и досега не са открити аргументите, довели до случаите . При гърмежите няма починали хора.

Общото сред тези случаи е, че унищожената продукция  е благосъстоятелност на „ Емко “ на оръжейния търговец Емилиян Гебрев  и е била планувана за експорт в някогашни руски републики и Украйна, написа Българска национална телевизия.

Засечени са и шестима жители на Руската федерация, които са обитавали по това време в страната ни . Трима от тях към този момент са упрекнати за опита за отравяне на Емилиян Гебрев.
„ Емко “: Прокуратурата желае да си измие ръцете с нас
Малко след брифинга на прокуратурата от „ Емко “ излязоха с позиция, в която настояват, че оттова се пробват да си измият ръцете с тях вместо да търсят същинските аргументи и виновници. 

А не прикрива ли нещо прокуратурата, обвързвано с активността на съветските специфични служби в България   към този момент няколко години  и какви биха били аргументите за това? “, питат от компанията.

От там прецизират, че са подготвени да дават в къси периоди още по-подробна информация „ по последните намерено погрешни и заблуждаващи изказвания на прокуратурата на България “. Те напомнят, че заводите и складовете на компанията са стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, според разпореждане на Министерски съвет.
Кремъл предстоящо отхвърли обвиняванията на България
Русия отхвърли обвиняванията на България и се опита даже да ги иронизира. „ Хубаво, че още не ни упрекват и за убийството на ерцхерцога Фердинанд “, разяснява съветският външен министър Сергей Лавров, представен от TACC и БГНЕС.

Според него  Европейски Съюз би трябвало да изследва за какво частни бизнесмени имат отношение към сходни уреди.  „ Не би било зле Европейски Съюз да изясни на интернационалната общественост по какъв начин всичко това се съчетава с интернационалните конвенции и контракти, които страните-членки на Европейски Съюз са подписали “, заключи ръководителят на съветската дипломация.

По думите му времевата рамка от 2011 до 2020 година, в която България упреква съветските жители за организирането на четири детонации в оръжейни фабрики, основава чувството, че София в своите обвинявания е надскочила Прага.

„ Самата времева рамка са последните 10 години. Ето какво излиза –  или българската страна нищо не е подозирала и едвам в този момент, откакто в Чехия са се захванали със събитията от 2014 година, е решила да надскочи и чехите и да огледа доста по-надълбоко в историческа вероятност, или те са знаели от самото начало, какво се случва, само че по някакви аргументи на са дали публичност “, каза съветският външен министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР