През последните 10 години диагнозата за панкреатит е била поставяна

...
През последните 10 години диагнозата за панкреатит е била поставяна
Коментари Харесай

Рязко растат случаите на панкреатит

През последните 10 години диагнозата за панкреатит е била поставяна три пъти по-често. Това съобщи Анна Сафонова, лекар по лабораторна диагностика на здравната мрежа LabQuest пред в. " Известия ", написа БГНЕС.

Специалистката изясни кои артикули способстват за появяването на това подло заболяване.

Рисковата група са хората на възраст 30-40 години, а динамичността на заболеваемостта измежду подрастващите е по-висока от междинната. Причината за това е небалансираната диета, която се концентрира върху въглехидратните и мазни храни, както и всеобщото посегателство към бързото хранене.

Лекарката назова и продуктите, които са рискови за панкреаса.

„ Храни, съдържащи трансмазнини, оцветители и консерванти, храни с високо наличие на мазнини и бързи въглехидрати, полуфабрикати, тестени произведения, газирани питиета и сладкиши рано или късно могат да предизвикат панкреатита “, предизвести Сафонова.

Симптомите на хроничния панкреатит са тежест в корема, гадене, разстройства в изпражненията, отичане на корема, болежка в горните области и дясната подребрена зона. Сафонова означи, че тези признаци се следят и при други болести.

Тя уточни наднорменото тегло, хранителния дисбаланс, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол като рискови фактори за панкреатит.

„ Тъй като признаците на панкреатит могат да бъдат комплицирани с други патологии на коремните органи, самолечението изрично не се предлага. " Панкреатитът е едно от болесттите на храносмилателната система, които са най-трудни за диагностициране. Навременната вярна диагноза е половината от триумфа на лекуването “, обобщи експертката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР