През последната седмица в общественото пространство у нас се появи

...
През последната седмица в общественото пространство у нас се появи
Коментари Харесай

Антон Кутев: На този етап официални разговори с Газпром очевидно няма

През последната седмица в публичното пространство у нас се появи един доста значим въпрос - кой договаря с " Газпром "?

Служебното държавно управление на Гълъб Донев пое властта на 2 август, а на идващия ден разгласи, че няма обезпечени количества газ за зимата и обстановката е сериозна. 19 дни по-късно осведомителната работа на Министерски съвет разгласи първото съвещание на щаба, където държавното управление се срещна със синдикатите и бизнеса. Тогава беше оповестено, че е неизбежно да се договаря с " Газпром износ ".

След още четири дни стана ясно, че сме пратили покана за диалози към " Газпром износ " и чакаме отговор. Служебният министър председател също удостовери, че чакаме и би трябвало да определим човек, с който да се водят договарянията.

В същото време обаче Гълъб Донев заприказва за към този момент почнали договаряния. Тогава се появи въпросът кой договаря с " Газпром " от наше име? От " Булгаргаз " споделиха, че не са те. В спешния щаб по енергетика също не намерихме отговор. Стана ясно също, че отрасловият министър не взе участие в договарянията.

" На този стадий публични диалози явно не се водят. Иначе правилният отговор е, че договарянията са сред " Газпром " и " Булгаргаз ", сподели представителят на служебния кабинет Антон Кутев в

" Отговорът дали се водят такива диалози би трябвало да ги даде " Булгаргаз ". Дали са почнали договарянията, евентуално има някакви предварителни стадии. На кой стадий е " Булгаргаз " - аз не знам. Още не са седнали на една маса или аз най-малко не знам за такава опция ", сподели още Кутев.

" Аз не считам, че опциите са изчерпани. Разговорите биха могли да се случат и да доведат до позитивен резултат. Очевидно е, че тези диалози не са потръгнали бурно ", сподели още Кутев.

Той добави, че крайният резултат е оферта на масата, защото търсим благоприятни условия за доставка по досегашния контракт.

Според Кутев Русия не е серпантина газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с изискванията им. " Половината страни в Европа извършват тези условия и нямат проблем с доставките на газ ", сподели още той.

" Тази зима ще става дума за човешки животи - и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има действителни човешки нещастия, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят. " Така Кутев отговори на въпрос какво може да обещае президентът на " Лукойл ", с цел да се похвали след това, че са свалили цените - не е ли паднал бензинът в следствие от конюнктурата на международните пазари.

Нямаме принадлежности да притискаме цените, само че разговаряхме с " Лукойл ", водени от това какъв брой тежка зима ни следва и че в действителност става дума за животи, настоя Кутев.

Свалянето на цената е въпрос на възкръсване на хората, изясни той. Затова не се съгласи, че цената на бензина е паднала поради международните пазари сега и няма по какъв начин президентът да има заслуга за това. И европейци, и американският президент приказват с корпорациите, означи Кутев.

2,70 лева ми излезе А95 тази заран с отстъпката от 25 ст. плюс тази на съответната верига бензиностанции, похвали се Кутев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР