През последната половин година България е плащала повече за доставката

...
През последната половин година България е плащала повече за доставката
Коментари Харесай

България плаща повече за природен газ и взима по-малко от такси за преноса му

През последната половин година България е плащала повече за доставката на природен газ, а преносът на горивото от Русия по трансбалканския газопровод е намаляло фрапантно, оповестява " Капитал ". Допълва, че цените през последните 6 месеца на газа са двойно по-скъпи, съпоставени с тези на австрийския газов хъб.

Изданието показва, че явно държавните компании " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " не съумяват да се възползват от въпреки и лимитираните благоприятни условия за различни доставки, Освен това не желаят и предоговаряне на цените на доставка с " Газпром ". След правосъдното решение на Европейска комисия против " Газпром " през предходната година България има право на предоговаряне на цените.

По данни на Балканската и Черноморска петролна асоциация за последните 6 години България е платила за вноса на съветски газ 4.68 милиарда $, до момента в който същите количества биха коствали 4.37 милиарда в случай че бяха купени от австрийския газов хъб.

Въпреки очевидната вероятност към този момент повече от година няма действителни опити за договаряния с " Газпром ". По информация на " Капитал " повода е, че няма предпочитание за това на най-високо политическо равнище. Вероятно заради обстоятелството, че сега се разчита точно на " Газпром " за продължението на " Турски поток " през страната и на " Росатом " за АЕЦ " Белене ".

През последните две години има значителен спад на преноса на съветски природен газ през България към Турция. По данните от доклада на " Булгартрансгаз " през първото тримесечие на тази година преносът на съветски газ за Турция е понижен със 63% по отношение на същия интервал на 2018 година

За това има няколко съществени фактора - от една страна, потреблението на газ в Турция е намаляло, от друга, там се внасят все по-големи количества от Каспийския район и през терминалите за полутечен газ, а и страната към този момент получава директни доставки от " Газпром " по първата тръба на " Турски поток ". За Гърция пък спадът идва от увеличеното потреблението на полутечен газ.

Изданието показва, че в тази обстановка не е реалистично да се чака, че цените на газа ще спаднат с идното заработване на газова борса в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР