През последната година Владимир Путин достатъчно демонстрира способността си да

...
През последната година Владимир Путин достатъчно демонстрира способността си да
Коментари Харесай

Politico: Най-мощното оръжие на Путин срещу Европа може да е времето

През последната година Владимир Путин задоволително показва способността си да опустошава цените на енергетиката в Европа посредством композиция от закани, прекъсване на доставките. Но през последните седмици пълномощията на съветския президент да дефинира цените понижиха, защото пазарите пренебрегваха изказванията на Кремъл.

Това може да се промени, когато температурите стартират да падат. Как ще се развие идната фаза от енергийната война на Москва значително зависи от нещо, което никой политик не може да управлява - времето.

Една доста студена зима може да докара до задълбочаване на възходящите политически безредици по отношение на цената на живота и цената на поддръжката на Европа за Украйна, в случай че европейците бъдат принудени да понасят компликациите от прекъсването на тока и затварянето на заводи. Рядко толкоз доста зависи от прогнозата за времето.

Все още е прекомерно рано да се каже сигурно какви температури можем да чакаме или какъв брой превалявания и вятър ще има за възобновима сила.

Засега измежду дипломатите от Европейски Съюз се усеща внимателна убеденост, че подготовката за зимата ще бъде задоволителна, с цел да се избегне кошмарният сюжет от непрекъснато спиране на електричеството. Газохранилищата в Европа към този момент са запълнени на 86% - много пред задачата за постигане на 80 % до ноември. Един посланик от Европейски Съюз предвижда, че даже Путин да спре оставащите 9 % от газа за Европейски Съюз, който идва от Русия, блокът към момента може да избегне спирания на тока.

Междувременно цената на газа се стабилизира, до момента в който държавните управления и Европейската комисия създават ограничения за понижаване на търсенето и даже за понижаване на потреблението на сила. 

Goldman Sachs съобщи неотдавна, че чака цените да паднат под 100 евро за мегаватчас през първите три месеца на 2023 година, доста под рекордния връх през август от 346 евро.

Европейските водачи може да си вземат глътка въздух на фона на сигналите, че способността на Путин да подвига цените на газа е тока може би просто е достигнала тавана. 

Това наподобява беше урокът, когато през първата седмица на септември " Газпром " разгласи, че на процедура стопира за неопределен срок газопровода " Северен поток ". Цените на газа се повишиха единствено за малко и скоро се успокоиха. Анализатор тогава уточни, че Кремъл е изстрелял последния си патрон от " газовото оръжие ". 

По същия метод, последната ескалация на Путин – оповестяването на частична национална готовност предходната седмица – едвам реалокира цената на газа, която остана под 200 евро за MWh.

Но времето към момента може да има думата.

Европа може да премине с малко над една четвърт от оставащия си потенциал за предпазване на газ. Ако Русия отиде по-далеч и прекъсне всичките си доставки, Европейски Съюз ще чака към 15 % газ, останал в складовете до края на зимата.

Ако Русия продължи да понижава доставките и тази зима е една от най-студените за последните 20 години тогава цената на газа неизбежно ще пълзи нагоре и ще изиска от Европейски Съюз да надвиши задачата си за понижаване на търсенето на газ с 15 %.

Това би било огромно искане за страните, които към този момент са обезпокоени от въздействието на разпределението на газа. Вътрешните консуматори евентуално ще бъдат предпазени допустимо най-дълго, само че енергоемките промишлености се притесняват от по-широко публикувани и евентуално непрекъснати прекъсвания. Производството на метали и цимент, както и секторите на торовете и химикалите ще бъдат измежду най-застрашените.

Влизайки в 2023 година, анализаторите предвиждат, че попълването на складовете за газ през новата година ще бъде доста по-трудно за Европейски Съюз, в сравнение с през 2022 година, което евентуално ще докара до повишаване на цените още веднъж. Това значи, че даже в случай че Европа премине тази зима невредима, тя може да се изправи пред още една година на енергийни паники от другата страна.

Колко бързо Европейски Съюз ще може да се върне към сигурни равнища на предпазване на газ през 2023 година частично ще зависи от това какъв брой газ е останал от зимата.

И това, както доста други неща сега, зависи от времето.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР