През последната година шест от най-големите търговски вериги в България

...
През последната година шест от най-големите търговски вериги в България
Коментари Харесай

Шест от най-големите търговски вериги са инвестирали 17,5 милиона лева в подобряване на средата за живот в България

През последната година шест от най-големите търговски вериги в България - Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET, са вложили 16,5 милиона лв. в екологична резистентност и са дарили над 1 милион лв. в поддръжка на над 50 обществени начинания. Реализацията на всички тези планове е резултат от устрема огромните компании, като виновни корпоративни жители, да развиват средата и да оказват помощ за подобряването на живота на хората в България.

През миналата година комерсиалните вериги са вложили съвсем 16,5 милиона лв. в понижаване на екологичното влияние и въглеродния отпечатък от активността си, стимулиране на стабилно ползване и поддръжка на начинания за понижаване на замърсяването на планетата.

Това е реализирано посредством понижаване на потреблението на електрическа енергия с потребление на последно потомство осветителни, хладилни и климатични системи; подмяна на служебните коли с по-чисти, хибридни коли, инсталиране на фотоволтаични панели за потребление на „ зелена “ енергия; подмяна на пластмасови произведения за еднократна приложимост с биоразградими продукти; инсталиране на станции за гратис зареждане на електрически автомобили и начинания за събиране на пластмасови капачки за преработване.

Шестте огромни компании са дарили и над 1 милион лв. за реализация на повече от 50 публично значими планове, които трансформираха живота на доста хора. Сред тях са „ Ти и Lidl за по-добър живот “, самодейностите под мотото „ За по-добър свят дружно “ на dm, поддръжка за съумелите деца на България от страна на Kaufland, помощ за фондация „ Искам бебе “ от Billa, подкрепяне на местни начинания от T MARKET и Mr. Bricolage.

Това демонстрират данните от анкета, извършена измежду членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET за интервала 01 юли 2018 година – 30 юни 2019 година. Участниците в анкетата са измежду най-големите ритейл компании у нас с общ пазарен дял от над 30% в бранша на търговията с бързооборотни артикули. 16,5 милиона лв. за запазване на околната среда Повечето огромни и виновни компании в света влагат в устойчивото си развиване и опазването на околната среда.

Следвайки тази наклонност, участниците в анкетата са вложили 16,5 милиона лв. в планове за понижаване на въглеродния отпечатък от активността си. Kaufland влага в енергийна успеваемост Kaufland България е първата компания в ритейл бранша на световно равнище, която сертифицира всеки собствен хипермаркет по EDGE стандарта на Световната банка, подтикващ построяването на енергийно ефикасни здания.

Всеки новоизграден или осъвременен обект от веригата разполага със система за комбинирано отопление и изстудяване, съвременна енергийноефективна хладилна апаратура, както и напълно енергийноефективно осветяване. Освен това, в новите филиали се конфигурират и станции за гратис зареждане на електрически автомобили. През 2019 Системата за ръководство на силата на Kaufland беше сертифицирана по интернационалния стандарт ISO 50001, който дефинира рамка за непрестанно възстановяване на потреблението и потреблението на сила.

От 2017 година досега Kaufland е вложила близо 12 милиона лв. в енергийна успеваемост и планове за запазване на околната среда. Зелено строителство и енергийна успеваемост от Lidl Към момента всички 99 филиала и 2 складови бази на Lidl са сертифицирани по ISO 50001 и EDGE за енергийна успеваемост и зелено строителство. Освен това всички новопостроени филиали са оборудвани със сградни съоръжения BMS (Building Management System). Те употребяват до 30% по-малко сила.

Първият от тях беше сертифициран с най-високото допустимо равнище, “Изключително “ по английския стандарт BREEM за оценка на постройките съгласно правилата на стабилно развиване, екологични и енергийни характерности, прилаган в международен мащаб. Компанията понижи и потреблението на електричество като подмени осветителните тела с високоефективни LED осветителни системи и вкара поделектромери за надзор на основните електромери в магазините си. Lidl поддържа и „ зелената “ подвижност с слагането на зарядни станции за гратис зареждане на електрически автомобили във филиалите си.

Т MARKET смени колите с хибриди В началото на 2019 година T MARKET размени служебните леки коли с хибридни. Цялостната замяна на автопарка бе стъпка в посока използване на от ден на ден устойчиви екологични решения в активността на компанията. Новите коли са пълнохибридни и за разлика от непълните хибриди могат да се придвижват тихо и напълно в електрически режим до 45 км/ч, без нездравословни излъчвания и с най-малък разход на гориво. През миналата година в магазините на T MARKET в цялата страна бяха конфигурирани и специфични преси за хартия, благодарение на които отпадъкът от транспортните опаковки на стоките се утилизира оптимално.

Компанията последователно внедрява и автоматизирана система за надзор на изразходваната електрическа енергия, а в новите супермаркети от веригата се конфигурира и енергийно дейно осветяване.

BILLA предава биоразградимите боклуци за произвеждане на ток С цел понижаване на въглеродния отпечатък от активността си, BILLA България оползотворява над 50% от биоразградимите боклуци. Няколко пъти седмично те се транспортират от всички магазини на веригата в София до инсталацията „ Хан Богров “, където се оползотворяват и трансформират в компост и биогаз, употребен за произвеждане на електрическа енергия.

Компанията образова над 1 000 свои чиновници по какъв начин дейно да отделят и сортират биоразградимите боклуци. В резултат на вложенията си в енергийна успеваемост, BILLA е сертифицирана по стандарт ISO 50001 за отговорно ръководство на силата. dm разшири асортимента от щадящи природата артикули Устойчивото развиване и опазването на околната среда са главен принцип в политиката на dm България.

В синхрон с това от 1989 година dm предлага личната марка сертифицирана натурална козметика alverde, а от 2015 година сертифицираните био храни dmBio, които са основани според правилата на биодинамичното земеделие. В допълнение на устрема за запазване на природата, от 2014 година във всички dm марки, най-голямата от които е Balea, не се съдържа микропаластмаса, която е един от главните замърсители на реките и океаните.

dm България интензивно поддържа устойчивото ползване като уголемява асортимента си с артикули, щадящи околната среда. Компанията предлага други възможности на обичайните артикули за джука хигиена като четки за зъби с бамбукови или дъбови дръжки, конец за зъби от царевично нишесте и паста за зъби на таблетки. В асортимента участват още клечки за уши с хартиени дръжки, бамбукови сламки и по-щадящи природата перилни и почистващи препарати.

dm България за втора година организира и акцията „ Капачки за усмивки “, в границите на която във всички обекти на dm се събират пластмасови капачки - един от петте най-големи замърсители на международните океани и се предават за преработване. С цел понижаване на въглеродния отпечатък от активността си, компанията внедри енергоспестяващи системи за осветяване, а техниката в централния склад е с щадящи околната среда и здравето на чиновниците гел акумулатори.

Mr. Bricolage опазва природата с по-ефективни осветяване и климатизация Mr. Bricolage конфигурира ново потомство осветяване, климатизация и изолираност на магазините си, с което понижи въздействието на активността си върху околната среда. Освен това, компанията подтиква и хората да използват стабилно като непрестанно уголемява асортимента от енергийно ефикасни решения за домашния занаятчия.

Над 1 милион лв. за обществени планове, които трансформираха живота на доста хора През миналата година участниците в анкетата са дарили над 1 милион лв. в поддръжка на повече от 50 обществени начинания за поддръжка на значими за обществото планове. Това бяха както национални акции, по този начин и начинания на локални общности, които получиха парична и материална помощ за реализация на своите хрумвания за възстановяване на средата на живот.

Над 350 000 лв. за обществени планове от Kaufland За миналата година Kaufland България подари повече от 350 000 лв. за планове в поддръжка на надарени деца и в помощ на уязвими групи. Над 250 000 лв. бяха дарени на фондация „ Димитър Бербатов “ за развиването на даровити българчета. Компанията и нейните чиновници подкрепиха също социално-слаби групи, като подариха средства и хранителни артикули посредством редица лични планове и в партньорски начинания като обществени кухни, благотворителни базари, включване в асортимента на артикули с идея и други.

Кампанията „ Ти и Lidl за по-добър живот “ поддържа местни Неправителствени организации Lidl организира за трета поредна година самодейността „ Ти и Lidl за по-добър живот “, в границите на която финансира планове на местни Неправителствени организации със суми до 10 000 лв. и по този начин способства за подобряването на средата на живот. До момента са финансирани 51 плана в цялата страна. След привършване на третото издание през тази година, общият събран фонд е над 543 000 лева През 2019 година УНИЦЕФ и Лидл България сплотиха старания в поддръжка на родителите в грижата за техните деца като част от програмата за ранно детско развиване на организацията.

Програмата за ранно детско развиване на УНИЦЕФ има за цел да развива уменията, знанията и ресурсите на хората, които поставят грижи за дребните деца, тъй че да способстват за оптималния им напредък и вярното обществено, прочувствено и умствено развиване. В рамките на партньорството част от средствата от продажби на артикули от детската серия на Lidl с марка Lupilu бяха дарени в интерес на тази стратегия на УНИЦЕФ за 2019 година Стойността на дарението е 150 хиляди лева Компанията продължава и плана „ Дай късмет на Балканката “ с който за последните години в 31 реки бяха пуснати повече от 350 000 дребни пъстърви. Освен това обезпечи и безвъзмезден превоз до Витоша със своята „ Зелена линия “, а най-малките се допират до науката с самодейността „ Lidl неделя в Музейко “. Общо за интервала 01 юли 2018-30 юни 2019 година даренията на Lidl възлизат на повече от 300 000 лв..

Billa подарява за инвитро процедури и дава работа на хора в неравностойно състояние Billa организира 6 обществени начинания, за които подари над 150 000 лв.. Две от тях са в поддръжка на фондация „ Искам бебе “, като с тях през 2018 година бяха подкрепени 9 двойки с репродуктивни проблеми. Компанията е сътрудник и на Съюза на слепите в България, като от 2015 година предлага асистирано извършване на покупки за хора с повредено зрение, от 2017 година направи информацията от брошурите си налични за незрящи жители. Освен това си партнира със Съюза на глухите в България като предлага благоприятни условия за работа на хора с повреден слух на подобаващи позиции.

dm способства за възстановяване качеството на живот под мотото „ За по-добър свят дружно “ Чрез множеството обществени акции, обединени под мотото „ За по-добър свят дружно “ dm България се стреми както да подкрепи деца и родители в неравностойно състояние, по този начин и посредством обучителни начинания да способства за възстановяване качеството на живот на българското семейство. За интервала юли 2018 – юни 2019 компанията е дарила: инсталация на профилираната болница за лекуване на детски заболявания „ Проф. Иван Митев “, гр. София; 10 шатри за игра на сянка на определени детски градини в страната; както и финансови средства на фондация „ Живот със синдром на Даун “ и план „ Оле, мале “ към фондация „ Майко Мила “ в помощ на майки на деца с увреждания. Допълнително в границите на акциите „ Весели зъбки 2018 “ и „ Слънчеви деца 2019 “ са раздадени общо над 80 000 обучителни материала за вярна джука хигиена и за отбрана на детската кожа от слънчево изгаряне.

По време на тези две начинания в партньорство със Сдружението на българските зъболекари 50 000 деца са получили ваучър за безвъзмезден стоматологичен обзор, а в няколко града са извършени безвъзмездни съвещания с кожни лекари. За последната година компанията е дарила повече от 150 000 лв. за реализацията на своите CSR начинания. С взор напред на 01 септември dm България започва и акция за събиране на средства за SOS Детски селища България в поддръжка на Звено „ Майка и бебе “ в гр. Габрово.

За интервала 01.09.2019 – 31.01.2020 компанията ще подари по 30 стотинки от всяка покупка на бебешки пелени с марка babylove на фондацията. 10 плана за здравословен живот бяха подкрепени от T MARKET Т MARKET беше сътрудник на 10 плана ориентирани към здравословния метод на живот и младежкото водачество като оказа поддръжка на начинания като Маратон Пловдив 2019 и младежкия план Приключението „ От мен зависи “. Освен това подкрепя реализацията на 7 дела в Казанлък, Своге, Велико Търново, Ямбол, Несебър и Пловдив, ориентирани към опазване на локалните културни и фолклорни обичаи, както и разпространение на обичайни български ястия и предписания от районите. Mr. Bricolage също поддържа местни начинания.

Компанията подари артикули и средства за реализацията на 12 плана на локални общности и детски градини и за провеждането на юношески фестивали и други благотворителни начинания. Във връзка с резултатите от анкетата Йордан Матеев, изпълнителен шеф на СМТ, съобщи: „ За виновните компании най-съществен е индивидът, без значение дали той е клиент, чиновник, сътрудник или комшия. Ето за какво членовете на СМТ не стопират да влагат в развиването на средата и да оказват помощ за подобряването на живота на хората в България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР