През последната година отчетохме около 30-40 процента ръст в наемните

...
През последната година отчетохме около 30-40 процента ръст в наемните
Коментари Харесай

Между 30 и 40 процента е ръстът на наемите във Варна през последната година

През последната година отчетохме към 30-40 % растеж в наемните равнища във Варна по отношение на 2020 година. Това сподели през днешния ден Елена Парова - управител " Банки и основни клиенти " във компания " Явлена " в крайморския град. Тя взе участие в проведения от уеб страницата imoti.bg, част от Investor Media Group, бизнес-форум " Предизвикателствата пред пазара на парцели - политически, стопански, софтуерни ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Парова сподели, че войната в Украйна се е отразила в две направления на имотния пазар. По отношение на наемния пазар забелязахме, че имаше извънредно огромна интензивност от страна на украинските бежанци като наематели във Варна, изясни тя. По думите ѝ това е съвпаднало с интервала, в който нашата стопанска система стартира да заздравява и се появиха наематели, които действително видяно до преди две години се бяха върнали по родните си места поради локдауна през 2020 година Според нея се е случило излекуване на наемния пазар, който бе извънредно потърпевш през 2020 година. Естествено е, че ще бележим растеж в цените на наемите, което е безусловно разумно, защото пазарът бе много слаб, разяснява специалистът.

Тя добави, че в цените на жилищата войната в Украйна е повлияла по различен метод. По отношение на сделките от една страна роля оказаха инфлационните процеси, които се развиха в страната и покачването на цените на строителните материали, което бе вследствие на това. От друга страна се оказа, че огромна част от строителните компании употребяват материали от Русия и Украйна. Това наложи те да търсят други други възможности за източници на доставка, което неизбежно води до покачването на разноските за себестойност на строителството и не може да не се отрази и на цените на парцелите, изясни специалистът.

В отговор на въпрос дали се купуват повече нови жилища и такива в градеж или остаряло строителство, тя изясни, че в случай че един покупател се включи в обект ново строителство, той би трябвало да планува своите парични потоци, което за някои купувачи е плюс, изключително когато чакат да създадат някаква договорка, от която да си обезпечат средства за покупката в градеж. Има обаче значителен дял купувачи, които употребяват финансиране от банка. За тях е доста по-целесъобразно да купят парцел в приключена постройка, въпреки и за ремонт, само че доста по-малко време да заплащат по едно и също време и заем, и наем.

Пазарът на офис парцелите е слаб, защото той също пострада 2020 година от пандемията, разяснява още Парова. Тя изясни, че огромна част от бизнеса, изключително във връзка с офис площите, се отдръпна да работи хоум офис и се наложи да се освободят значително офиси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР