През почивните дни бившите управляващи от ГЕРБ биха тревога, че

...
През почивните дни бившите управляващи от ГЕРБ биха тревога, че
Коментари Харесай

Има ли нещо гнило около задържаните машини на Сиела и има ли основание ГЕРБ да рзадухва скандал

През почивните дни някогашните ръководещи от ГЕРБ биха паника, че за идния избор и с тези спомагателните устройства се " приготвя нов Костинброд ".

Техниката е доставена от " Сиела Норма " – компанията, с която ГЕРБ работи от години и на практика я наложи като незаобиколим снабдител на машините за гласоподаване у нас.

" Сиела " още в събота разгласи, че 228-те машини са благосъстоятелност на производителя " Смартматик " и ще се употребяват за демонстрации в Армения, Грузия и за други действия. ЦИК реши да " задържи " спомагателните машини, тъй като не е била осведомена за тях, а това докара до решение на " Сиела Норма " да подаде сигнал до прокуратурата и тъжба в съда за задържането на устройствата.

Представителят на ЦИК Емил Войнов акцентира пред Mediapool, че комисията е схванала от полицията за спомагателните 228 устройства, откакто те незабавно са били арестувани и отделени в резервоар, преди да бъдат вкарани в склада . Войнов акцентира, че ЦИК към момента чака от доставчика " Сиела Норма " серийните номера на устройствата.

" Те (228-те устройства- бел.ред.) са пристигнали с ТИР, който е доставял част от другите (устройства -бел.ред.). " Сиела Норма " са желали да си ги занесат в склад в " Овча купел ", Жандармерията ни осведоми, ние им казахме да не пускат машините да излизат. Написахме и писмо до Министерство на вътрешните работи, че машините би трябвало да се отделят, да са надалеч от останалите машини. Те са ги стоварили в един резервоар в двора. В самата тъжба на " Сиела " до Административния съд в София написа, че машините са в резервоар. Така че и " Сиела " твърди, че не са в склада ", сподели Войнов пред Mediapool.

ГЕРБ обаче не са удовлетворени. " Трети ден питаме какво е смисъла на 228 машини, складирани дружно с машините за изборния развой? Недомлъвки? Какво вършат в склад, нает от страната, под защита на полицията. Или са за аварийни елементи. Институциите ни се карат за какво задаваме въпроси. В ролята си на жители ние имаме право да питаме. Когато няма отговори, няма доверие към изборния развой. Едва ли има нещо по-лошо от избирателен развой, в който никой не има вяра ", сподели зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в понеделник.

Не е ясно за какво той твърди, че въпросните 228 машини са складирани дружно с машините за изборите, откакто е ясно, че даже не са позволени до склада, а са отделени в резервоар.

Бившите ръководещи още веднъж заговориха и за " четиримата специалисти ", за които преди дни оповестиха, че управляват " софтуера и цялата скица по машинното гласоподаване " и са хора от " Да България ", която е част от " Демократична България ". Досега ГЕРБ бяха казвали единствено името на Атанас Шарков.

Преди изборите през юли ГЕРБ още веднъж извадиха името на Шарков със същото изказване. Още тогава се разбра, че IT специалистът е бил един от консултантите към ЦИК, който ѝ е съдействал да откри дали ключове за софтуера подхождат на условията. Тогава пред Mediapool той изясни, че работата му е била обвързвана със софтуера от предходните избори и завършването на предходната поръчка, като още тогава нямаше нищо общо с процеса по подготовката на изборите през юли. И той, и " Да, България ", отхвърлиха Шарков да е част от партията.

Сега ГЕРБ не загатнаха Шарков като сегашен специалист, показаха други три имена и предпологаеми връзки сред тях.

" Трима от тези специалисти са много основни. Александър Кирков е единият специалист, той е консултант в ЦИК и се занимава с така наречен ключ на софтуера. Тодор Цолов и Пламен Желязков вършат същото. Кирков идва от IT компания, където е получавал над 10 хиляди лева заплата. Брат му прави същото – той отива в Държавната организация за електронно ръководство. Той се занимава със узаконяването на ключа. Единият брат създава ключа, другият го сертифицира. Пламен Желязков е съучастник с Атанас Шарков. Атанас Шарков от своя страна е бил консултант на сегашния министър председател Стефан Янев, на Асен Василев и други Желязков и Шарков не просто са съдружници, това е една фамилна компания, в която има дълбока политическа обязаност. Тодор Цолов – 2000 лева заплата, той също идва от огромна IT компания, също взе участие в основаването на този ключ. Цялата тази скица води към така наречен " почтени " избори на Румен Радев ", сподели Тома Биков от ГЕРБ.

Всяваните от ГЕРБ съмнения за машинния избор стават в миг, в който ЦИК към момента не е решила дали ще има контролно броене на разписките от машинния избор или не.

Партията на Бойко Борисов от месеци упорства да има ръчно преброяване и Централната изборна комисия беше, а резултатът от броенето да бъде неразделна част от протокола с изборния резултат. Миналата седмица Върховния административен съд (ВАС) постанови, че " ЦИК има право да прави контролно броене в какъвто размер реши ", само че резултатът.

Още предишния петък комисията се опита да вземе решение данните от ръчното преброяване да се записват в обособен документ, само че не съумя да се събере болшинство, тъй като част от членовете ѝ считат, че контролното преброяване не би трябвало да е във всички секции. Очаква се комисията още веднъж да разиска въпроса.

" Сиела Норма ": Машинното гласоподаване е добре предпазено

Междувременно шефът на " Сиела Норма ", че 228-те машини са предопределени за сервизна и презентационна активност.

" Сервизната активност е нещо, което бихме правили, в случай че ЦИК ни разпореди категорично. Надяваме се да не се наложи, само че е техника, която може да аварира и дефектира. И се надявам нито една да не би трябвало да се употребява ", сподели той пред БНР.

По думите му 228-те машини са частна благосъстоятелност, те към момента са благосъстоятелност на производителя им " Смартматик ", само че са в развой на прекачване на " Сиела Норма ".

" Безспорно собствеността е в тези две компании и никаква друга администрация или компания не може да има искания ", твърди той.

На въпрос за какво тези 228 устройства са били превозени до България дружно с поръчани от ЦИК машини, Тодоров отговори: " Може пък да кажем пък, че машините за публичната поръчка са били прикачени към други машини ".

Според него не влизало в работата на " който и да е орган в България " по какъв начин тъкмо са били превозени машините за гласоподаване. " Поне към този момент никой не е обсъждал, че е осъществено някакво нарушаване или не дай си боже закононарушение. Транспортират се по най-стандартния метод, по който се транспортират артикули от далечния изток към България, тъй че ние сме създали всичко належащо за най-бързия и на ниска цена превоз ", уточни Тодоров.

Той дефинира това, че не е развихрил скандал като " не доста прелестно " и добави, че " сякаш това е обикновено за предизборна конюнктура ".

По мотив подозренията, че вотът може да се манипулира, в това число с тези 228 машини, Тодоров сподели: " Не е доста добра концепция, в случай че някой желае да манипулира изборите, да го прави по тъкмо този метод. Очевидно ние не сме, откакто сме сезирали съда и прокуратурата. Не мисля, че и някой различен тъкмо с тях (допълнителните устройства- бел.ред) мисли нещо да прави. По-лесно би го направил с някакви други устройства, тъй като те несъмнено биха били по-компактни, по-бързо биха мултиплицирали някакви подправени резултати. Но поначало машинното гласоподаване е толкоз добре предпазено в България, че вероятността някой да може да го манипулира не е доста огромна. Може би е хилядократно по-малка в сравнение с при по-традиционни способи на гласоподаване ".

По думите му последните избори през юли били " най-честните и демократични избори от повече от 13 века " и " мисля, че и " Сиела " има прочут принос за тези почтени и транспарантни избори ".

Тодоров сподели още, че компанията му към този момент търпи загуби от задържането на 228-те машини. " Няма да можем да си изпълняваме други отговорности, за които ще са ни нужни тези машини. Тогава ние ще предявим искания към този, който е предизвикал това задържане. Във всеки случай сега плащаме неустойки и за задържането на камиона, до момента в който трябваше да остане, и на контейнера, който също би трябвало да бъде върнат в Пирея. Така че вредите към този момент вървят от близо седмица ", уточни той и изясни, че точно затова " Сиела Норма " е сезирала прокуратурата и е обжалвала решението за задържането на устройствата в съда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР