През по-голямата част от 2022 г. фондовите пазари бяха мрачно

...
През по-голямата част от 2022 г. фондовите пазари бяха мрачно
Коментари Харесай

5 акции за следващите 10 години, избрани от професионалистите

През по-голямата част от 2022 година фондовите пазари бяха " тъмно място ", като акциите бяха пометени от войната на Федералния запас против настойчиво високата инфлация и военният спор сред Русия и Украйна.

Но до момента в който дълготрайните вероятности за пазарите може да наподобяват мрачни, обособените акции могат да блеснат. Мъдрите вложители дават на холдингите си години, а не месеци, с цел да се изплатят. Имайки това поради, финансовото издание Barron`s помоли петима експерти в региона на вложението да погледнат надалеч напред - цяло десетилетие - и да предлагат една акция, която считат, че вложителите би трябвало да купят и държат за интервала.

Ето и какво избраха те:

Нанси Тенглър, Главен изпълнителен шеф и основен капиталов шеф Laffer Tengler Investments Нанси Тенглър 10-годишен избор: Amazon.com

Въпреки че наподобява като явно име, считаме, че е привлекателно за дълготраен избор. Ние сме GARP (растеж на рационална цена) мениджъри и купуваме акции въз основа на относителна оценка. При компании, които не изплащат дивиденти, ние преглеждаме съотношението цена-продажба: какво заплащам за единица продажба през днешния ден спрямо това, което сме плащал в предишното или с това, което бихме платили, в случай че просто се купи показателя?
 Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона
Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона

Той ще се намира в Истанбул

Amazon е на ниска цена спрямо историята си и е в нашата гама за покупки. Въпреки че в последно време акциите се показаха по-слабо, компанията има доста лостове, с цел да направи атрактивни всички свои бизнеси. Първият е силата на ценообразуването.

Amazon увеличи цената на услугата си Prime със 17% и не получи никакъв отпор. Това са към 2 милиарда $, които отиват напряко към маржа. След това имате Amazon Web Services (които дават платформи за калкулации в облак по заявка). Мисля, че хората се опасяваха, че растежът на звеното ще се забави.

Но IT-директорите към момента усилват софтуерните си бюджети и по-голямата част от тези разноски отиват в облака и предприятията. Разказът за облака към момента е в ранните си ининги и има мощен попътен вятър зад себе си. Една от аргументите е, че това е решение за компании, които желаят да подобрят продуктивността в изискванията на дефицит на служащи и растящи заплати. Така че чакаме да забележим AWS да продължи да прави тежката работа за компанията.

Освен това рекламата на компанията в действителност бележи сериозен растеж. Да, рекламата е стопански сензитивна, само че рекламата за електронна търговия на техния уебсайт е с много висок марж. И най-после, основният изпълнителен шеф Анди Джаси свърши страхотна работа за понижаване на разноските.

Патрик Фруцети, Управляващ шеф, Rose Advisors Патрик Фруцети 10-годишен избор: Canadian Pacific Railway (CP)

Харесвам железопътните линии, тъй като те са нищожен актив - в Северна Америка. Canadian Pacific е железопътна линия от клас 1 и консолидацията е понижила броя на релсите от клас 1 през годините. Canadian Pacific, който е в Съединени американски щати и Канада, неотдавна се сля с Kansas City Southern, който оперира в Съединени американски щати и Мексико.
 Кои акции ще се възползват от по-слаб $?
Кои акции ще се възползват от по-слаб $?

Има два фактора, които се чака съществено да натежат върху зелените пари

Така че, това е единствената железопътна линия, която минава от Мексико през Съединени американски щати чак до Канада. Вярвам, че сме в епоха на деглобализация. И когато мислите за бенефициентите на тази смяна, поглеждате към места като Мексико. Това е област, в която можете да произвеждате относително на ниска цена за Северна Америка в няколко бранша.

Зърно, енергийни артикули, селско стопанство, твърди артикули, коли - всичко това може да се транспортира с железопътен превоз. И в една инфлационна среда Canadian Pacific има огромна ценова мощност, тъй като има толкоз доста релси и разноските им са закрепени.

Пред каквато и инфлация да са изправени, те дефинират цени над нея и това е добре за маржовете. Оперативните съотношения са значим индикатор за железопътната промишленост - колкото по-ниски, толкоз по-добре. Оперативният коефициент на Canadian Pacific беше в диапазона от високите 50% предходната година.

През втората половина ще бъде в средата на диапазона от 50%. Ако може да продължи да понижава това оперативно съответствие, а ще го направи, това ще бъде доста потребно за оценката на компанията с течение на времето. Харесва ми да закупувам компании, които съгласно мен се търгуват със забележителна отстъпка по отношение на бъдещата им присъща стойност. И мисля, че Canadian Pacific несъмнено е такава компания.

Ричард Сапърщайн, Основател, основен капиталов шеф, Treasury Partners Ричард Сапърщайн 10-годишен избор: Microsoft (MSFT)

Когато погледнете Microsoft от 30 000 фута, виждате голям брой мотори на приходите, всички от които имат характерности на международен напредък, без значение дали става въпрос за програмен продукт като Windows, облак в Azure, игри през Xbox и Minecraft и, несъмнено, LinkedIn. За разлика от други огромни софтуерни компании, Microsoft има доста ниски равнища на стопански, регулаторен и геополитически риск. Има супер мощни финансови индикатори.

Това е една от единствено двете компании, оценени с тройна оценка от организациите за кредитен рейтинг. Парите надвишават дълга. През последните 12 месеца тя върна почти 50 милиарда $ капитал на акционерите. Очакваме това да продължи.
 Промените в облачните правила на Microsoft провокират стихия измежду съперниците
Промените в облачните правила на Microsoft провокират стихия измежду съперниците

Новостите са свързани с европейския пазар, само че софтуерният колос е подготвен да ползва новите правила световно

Мисля, че Microsoft има една от най-стабилните облаги в технологиите. Какво има, 350 милиона консуматори в този момент на Microsoft Office? Има извънредно мощно наличие във всички елементи на облака. Тази тематика за миграцията в облака ще бъде доста световна. Microsoft има огромен трап към бизнеса си.

Ако анкетирате CIO, те виждат Microsoft като най-незаменимия си IT-доставчик. Цената е към 23 пъти бъдещата облага, тъй че не е евтина. Но компанията има големи мотори на растежа - нейният свободен паричен поток е повишен с 18% през 2020 година, с 24% през 2021 година и с 16% за фискалната година, която преди малко завърши през юни.

Това не е като доста компании, които се възползваха единствено от работа от у дома по време на Covid. Това е световна разрастваща се компания с огромни детайли на напредък на свободен паричен поток, който чакам да продължи. Готов съм да платя за име като това.

Зак Джонсън , Главен капиталов шеф, Stack Financial Management Зак Джонсън 10-годишен избор: Chevron (CVX)

Когато очаквате 10 години напред по пътя, имате потребност от отличен мениджърски екип, който е в положение непрекъснато да демонстрира дисциплинираност и дарба да се ориентира в разнообразни видове среди. Връщайки се към големия спад в цените на петрола през 2014 година, 2015 година, Chevron беше една от първите енергийни компании, които споделиха:

" Ние ще се съсредоточим не върху извличането на толкоз нефт от земята, колкото можем, а върху това да станем доста другарски надъхан към акционерите. "

Той се концентрира върху дивидентите, върху намаляването на разноските и навигирането в средата на по-ниски за по-дълго цени на петрола от 2015 година до 2021 година

" В исторически проект най-хубавата възвръщаемост идва от акции в пазарни сегменти, които значително са били забравени от междинния вложител. ", съгласно Зак Джонсън.

Вие също се нуждаете от компания, която е неразделна част от по-голям цикъл на напредък. Скокът в цените на силата в Европа акцентира заплахата от опит за преход от източници на изкопаеми горива, преди да има жизнерадостен сурогат.

Но също по този начин имаме вяра, че преходът към възобновими енергийни източници няма да изключи компании като Chevron; вместо това тя ще бъде неразделна част от гарантирането на триумфа на процеса. Chevron неотдавна приключи придобиването на група, която създава цялостна гама от възобновими горивни източници и се чака да похарчи към 10 милиарда $ за нисковъглеродни вложения до 2028 година

Акция, която избирате за 10-годишен цикъл, също би трябвало да бъде нехаресвана и недооценена. В исторически проект най-хубавата възвръщаемост идва от акции в пазарни сегменти, които значително са били забравени от междинния вложител. Енергийният бранш като цяло в този момент съставлява към 4,7% от показателя S&P 500; през 2008 година е 16%.

Енергийният бранш ще претърпи основни промени и компании като Chevron ще преминат през преоткриване на себе си, само че ние гледаме на това като на опция за напредък, а не като причина да ги заобикаляме.

Джени ван Льовен Харингтън, Главен изпълнителен шеф и портфолио управител, Gilman Hill Asset Management Джени ван Льовен Харингтън

10-годишен избор: Lamar Advertising (LAMR)

Lamar е най-големият притежател на билбордове в Съединени американски щати. Само 3% от портфолиото е цифрово, само че тези билбордове съставляват 27% от приходите. А цената на цифровите билбордове е към една трета от това, което беше през 2005 година, когато Lamar стартира да ги прави по логичен метод.
 От $25 милиарда до $167 милиона: Ето по какъв начин Celsius се срина и повлече доста вложители със себе си
От $25 милиарда до $167 милиона: Ето по какъв начин този огромен крипто заемодател се срина и повлече доста вложители със себе си

Компанията дължи на своите консуматори към $4,7 милиарда, съгласно документите за фалит

Така че, има тази част от бизнеса, която е сериозен производител. Когато интернет стартира да експлодира, всички почувстваха, че всички остарели форми на реклама ще изчезнат. Но билбордовата реклама в действителност се задържа и се трансформира в доста постоянна част от общото портфолио на рекламодателите.

Това е може би единствената форма на реклама, при която имате разнообразна трайна публика. А изминатите километри, макар че се свиха за малко през 2020 година, не престават да се усилват. Една от аргументите да ми е комфортно да държа това в продължение на 10 години е, че в този момент можете да видите два ужасни интервала на стрес проби.

По време на огромната финансова рецесия приходите спаднаха с 13%, а Ebitda (печалбата преди лихви, налози, амортизация и амортизация) спадна с 19%. Заедно с това, времето за възобновяване беше четири години. През 2020 година приходите са спаднали единствено с 10,5%, а Ebitda с 14%.

Времето за възобновяване беше една година. Ако предлагам акция за 10 години, желая да знам, че тя може да се оправи с всякаква грапавина по пътя. И когато виждам историята на Lamar, си мисля: " Това е компания, в която банкрутът в никакъв случай не е бил в проектите. "

През последните 10 години CAGR на приходите (комбиниран годишен ритъм на растеж) е бил към 4,7%. И Ebitda CAGR е 5,2%. Мисля, че е рационално да се чака междинен едноцифрен напредък през идващите 10 години. А Lamar сега заплаща 5,2% дивидентна рентабилност.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР