През петте години на поста председател на Европейската комисия е

...
През петте години на поста председател на Европейската комисия е
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер: Целувките, "глупавия национализъм" и най-тежката му загуба

През петте години на поста ръководител на Европейската комисия е претърпял и светли, и трагични моменти, споделя Жан-Клод Юнкер на финала. Какво още включва равносметката на неговия мандат, споделя Бернд Ригерт в публикация за " Дойче веле ".

" Тръгвам си нито тъжен, нито прекалено благополучен, само че с чувството, че същински съм се старал ", сподели Жан-Клод Юнкер в последното си изявление в Европейския парламент. Той показа, че през петте години на поста ръководител на Европейската комисия е претърпял както светли, по този начин и мрачни моменти. Юнкер над 20 години заема челни позиции в Европейския съюз. Като министър председател и финансов министър на родния си Люксембург, по-късно като ръководител на страните от Еврогрупата, която среща финансовите министрите от еврозоната, и най-после като началник на изпълнителната власт на Европейски Съюз. На 65 години Юнкер, който страда от здравословни проблеми, желае да се отдаде на отмора, да напише книга и да препрочита стиховете на Райнер Мария Рилке.

Като ръководител на Комисията Юнкер се изправи пред голям брой рецесии: Гърция трябваше да бъде избавена от банкрут, а еврозоната да бъде изправена на крайници. Последиците от международната икономическа рецесия, забавеното икономическо развиване и високата безработица също трябваше да бъдат преборени.

Миграционният поток през Балканския маршрут и Средиземно море навреди тежко на Европейския съюз. Юнкер взаимно с европейски водачи съумя да реализира договорка с Турция и Либия, с цел да понижи съществено притока на мигранти. Въпреки това рецесията към момента не е изцяло позволена. Страните членки не съумяха да се обединят към предлагането на комисията на Юнкер за реформиране на системата за приемане на бежанци и разпределянето им в Европейския съюз. Жан-Клод Юнкер продължава да упорства за взаимност сред страните членки и страните в Африка, от които мигрантите идват.

" Не става въпрос за съчувствие, което е един остарял инстикт на европейците, а за насърчаване на същинско партньорство сред Европа и Африка, вложение в Африка, основаване на работни места в Африка. Това би трябвало да е лайтмотивът. Не можем да гледаме на Африка единствено през призмата на мигрантската рецесия. Ние би трябвало да се погрижим нещастните хора въобще да не се качват в лодката ", споделя Юнкер в равносметката си пред Европейския парламент.

Целувките на Юнкер

Приятели, както и съперници Жан-Клод Юнкер облъчваше със заразителния си сексапил. Той раздаваше целувки и обятия на президенти, канцлери и монарси. " Целувал съм Путин, както и Ердоган ", посочи Юнкер в изявление за немското списание " Шпигел ". Неговият необикновен комизъм постоянно будеше учудване в Европа. Веднъж преди съвещание той разроши косата на един министър, различен пък целуна по челото, а към унгарския министър председател Виктор Орбан насочи поздрава: " Здравей, диктаторе! ".

Фотогалерия: Целувките на Юнкер >

С Орбан, който е част от християндемократическото семейство на Юнкер, нееднократно кръстосаха шпаги. Според Европейската комисия, Орбан заплашва основите на правовата страна в Унгария. По време на предизборна акция унгарският министър председател популяризира плакати с лицето на Юнкер и антиевропейски послания. Накрая Юнкер сподели: " От Орбан просто се отхвърлих ".

" Глупав шовинизъм "

Управлението на Орбан в Унгария съгласно Юнкер е израз на една огромна рецесия, която доближи кулминационна точка по време на мандата му като ръководител на Комисията, а точно възходът на националистките и дяснопопулистките сили в доста европейски страни от Франция, Дания, Белгия, Полша и Германия до Австрия и Италия. От този " малоумен шовинизъм " Европа би трябвало да бъде защитавана, моли Юнкер.

" Обичам Европа ", декларира уверено той. За Юнкер, който е наследник на стоманоработник, заставен да работи за немския Вермахт по време на Втората международна война, Европа е и си остава план на мира. " Най-голямата заслуга на Европейския съюз остава това, че запазихме мира. Той не е даденост ". Това би трябвало да бъде обяснявано и на младежите, завещава Юнкер на своите наследници. " Човек би трябвало единствено да огледа съседите на Европа, с цел да разбере какъв брой рискова е интернационалната обстановка и какъв брой внимателно е ситуацията на Европейския съюз ".

Да убедиш Тръмп

Във Вашингтон, в разгара на всички нови търговски спорове Жан-Клод Юнкер съумя да убеди президента Доналд Тръмп да не постанова наказателни мита на европейските коли, най-малко към този момент. " Тръмп ми изясни в Белия дом, че е приказвал с всички водачи на европейските страни. Казах му, че Европейският съюз е виновен за търговията. Те би трябвало да приказват с мен ", заяви Юнкер след сложната среща с Тръмп. Той му подарил фотография на военното гробище в Люксембург, където са заровени американски бойци. Това мощно повлия на Тръмп, споделя Юнкер.

" Основният гений на Жан-Клод Юнкер е в намирането на взаимни отстъпки ", акцентира водачът на християндемократите в Европейския парламент Манфред Вебер. Други намират, че е неудобен, като шефът на популистите в Европарламента Марко Зани. Юнкер оставя една разграничена Европа, която няма отговор на терзанието на жителите за миграцията, вътрешната сигурност и икономическото развиване, подлага на критика го представителят на италианската " Лига ".

Най-тежката загуба

Тактиката на Юнкер за разоръжаване има обаче своите граници. " Найджъл Фараж в никакъв случай не съм го целувал ", споделя Юнкер след замяна на реплики по тематиката Брекзит. Фараж се счита за представител на поддръжниците на Брекзит и постоянно е атакувал остро Юнкер. " Какво вършиме още тук? ", попита Юнкер, когато Фараж се появи на съвещание след референдума за овакантяване. На фотография по-късно изглеждаше сякаш Юнкер целува Фараж по бузата. " Пошушнах му нещо обидно ", изясни Юнкер.

Председателят на Европейската комисия дефинира Брекзит, който е отсрочен за 31 януари 2020 година, като своята най-тежка загуба. Юнкер през днешния ден счита, че не е трябвало да послуша съвета на Дейвид Камерън, а да се намеси в акцията. " Това беше огромна неточност ", споделя той.

Последен късмет

В първата си тирада за положението на Съюза Юнкер дефинира своята комисия, поела руля по време на дълбоката рецесия към изправената пред банкрут Гърция, като " Комисията на последния късмет ". Успя ли да оползотвори този късмет? Икономически има с какво да се похвали. Инвестиционната стратегия от 300 милиарда евро съумя да извърши своята задача. Работни места бяха основани.

Резултатите от плануваната задълбочена промяна на Европейски Съюз, за които френският президент Еманюел Макрон упорства, са нищожни. Имаше няколко козметични начинания, само че структурата и проблемите се резервираха. Предложението на Юнкер постовете на ръководител на Европейската комисия и на президент на Европейския съвет да бъдат слети не бяха посрещнати с възторг.
Провали се и опитът на комисията да бъде планувана дата за започване на договаряния за участие със Северна Македония и Албания.

" По време на моята комисия няма да има нови присъединения ", споделя тогавашният нов ръководител на Европейската комисия през 2014 година. И съблюдава това.

Юнкер пожела доста триумф и всичко положително на своята наследничка Урсула фон дер Лайен " Не давам препоръки, сигурно не обществено. Всичко, което бих споделил, би било по-скоро удар, в сравнение с съвет ", споделя Юнкер с усмивка на последната си среща на върха, 148-мата в неговата кариера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР