През периода от 9 до 19 март у нас са

...
През периода от 9 до 19 март у нас са
Коментари Харесай

БАБХ: Яйцата внесени от Украйна се контролират. Птицевъдите: Няма как да се изкупят, много са!

През интервала от 9 до 19 март у нас са импортирани пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия - общо 2 608 200 броя, оповестиха от Българска организация по сигурност на храните (БАБХ). Съобщението на БАБХ е във " по отношение на покачвания интерес по повод вноса в Република България на яйца от трети страни ".

 

БАБХ показва, че всички колета са съпроводени от нужните съпроводителни документи, ветеринарни документи и са от ферми с потвърден генезис, утвърдени за импорт в Европейски Съюз.

 

Яйцата са постъпили в утвърдени от Агенцията хранилища на територията на страната, като всяко от тях носи на черупката си съответния код, доказващ произхода му. 

 

От БАБХ припомнят на потребителите, че могат да разграничат яйцата с генезис от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG. 

 

Яйцата с генезис Украйна са съпроводени от протоколи за осъществен лабораторен разбор. Въпреки това, с цел да подсигурява сигурността на яйцата за българските консуматори, БАБХ е взела проби за лабораторно изпитване по формален надзор от яйцата с генезис Украйна (изследват се за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и останки от ветеринарномедицински препарати). Анализите се правят в държавна лаборатория от системата на БАБХ. 

 

Окончателните резултати ще бъдат подготвени на следващия ден, 24 март.

 

Складовете, на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети страни, са сложени под всекидневен ветеринарен надзор, декларират още от БАБХ.

 

" Това са бързооборотни артикули и би следвало да се появят в комерсиалната мрежа ден-два след тяхното физическо идване в България. Това значи, че ние би трябвало да виждаме в комерсиалната мрежа към 20% от яйцата да са украински, само че такова нещо няма. Което е мотив да сезираме през днешния ден Агенцията за сигурност на храните да направи инспекция дали маркирането на тези яйца е правилно направено, дали техният генезис след това не се манипулира ", обявиха по-рано през днешния ден от Съюза на птицевъдите.

Председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов изрази опасения, че украинските яйца ще бъдат маскирани като български, което било " остаряла процедура на контрабандистите ". Съюзът на птицевъдите публично ще изиска информация и от Агенция " Митници " за вноса на яйцата.

 

" Аз настоявам, че българските консуматори няма да купят толкоз огромно количество украински яйца. Няма компания, няма съдружие, няма никой, който може да реализира продажба в такова количество на пазара в България. Дори всички търговски вериги да вземат от тях, няма консуматор, който да купи толкоз доста яйца. Това значи, че може да чакаме за Великден да станат 10 милиона ", разяснява Гълъбов.

Над 120 са компаниите - производители на яйца у нас и на ден те създават към 4 милиона броя като 1 милион се изнася, разясниха от Съюза на птицевъдите. Оттам показват, че българското птицевъдство е в задоволително добра кондиция, с цел да задоволи вътрешното ползване с яйца и птиче месо.

" Няма предпоставки за смяна цената на яйцата по Великденските празници ", сподели още Ивайло Гълъбов. Той разясни, че сходно негово изявление било едно от основанията Комисия за защита на конкуренцията да влезе на инспекция в Съюза на птицевъдите.

 

" Документите, които бяха конфискувани от офиса и от нашите електронни устройства, бяха всички обществена информация. Няма по какъв начин да намерят пазарна информация в офиса, защото ние сме организация с нестопанска цел, нямаме никакво отношение към цените ", разяснява Гълъбов.

Той уточни, че цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се е задържа без смяна - към 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разноски до щанда в магазина, плюс Данък добавена стойност.

В същото време овцевъди от Североизточна България сигнализираха, че за Великден и Гергьовден българският пазар ще бъде „ залят “ от румънско и македонско агнешко месо и техните животни ще остават неизкупени във фермите.

Според тях вносът от двете страни ще е на по-ниски цени и ще подбие родното произвеждане. " Идентични с миналогодишните цени ще е кг българско агнешко по Великден ", предвидиха тези дни от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Това значи цена на едро до 8,50 - 9 лева без Данък добавена стойност за агнешко месо и 10-12 лева без Данък добавена стойност за кг живо агне. Крайните цени в магазините се чакат с цел да сред 21 – 25 лева на кг.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР