През периода ноември 2011 г. - април 2014 г., в

...
През периода ноември 2011 г. - април 2014 г., в
Коментари Харесай

Съдят отново зам.-кмет на Плевен, взел 40 000 лева подкупи

През интервала ноември 2011 година - април 2014 година, в изискванията на продължавано закононарушение и като длъжностно лице с отговорно служебно състояние, Алексей Зелов желал и получавал пари от шеф на компания. С сдружението общината имала контракт за поддръжка и ремонт на публичното осветяване на Плевен, подписан през януари 2011 година, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Исканите пари били определяни като % (10% или 15% ) от сумите , посочените във фактурите на фирмата-изпълнител за осъществените действия, които тя представяла в общината. Заместник-кметът разпореждал стартирането на платежни нареждания за превеждане на въпросните суми на сдружението единствено, в случай че получел на ръка претенции % от съответната сума.

В общо 16 случая упрекнатият получавал приблизително по 4000-6000 лв., с цел да разпореди всяко заплащане към компанията.

На 22 април 2014 година Зелов беше арестуван от чиновници на ДАНС в кабинета си незабавно, откакто получил от шефа на "Пауер Инженеринг " ООД следващия плик с 4000 лв. рушвет – 40 белязани банкноти с номинал 100 лв..

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи дата за разпоредително съвещание по наказателното дело.

То към този момент претърпя много обрати. На първа инстанция през 2015 година Плевенският областен съд оправда Алексей Зелов. По-късно Апелативният съд във Велико Търново го осъди на 3 години и 6 месеца затвор и 8000 лв. санкция.

Делото стигна и до Върховния касационен съд, който обаче анулира присъдата и върна процеса за ново разглеждане от различен правосъден състав. Той обаче установи, че при досъдебното произвеждане е позволено отстранимо значително нарушаване на процесуалните правила, довело до ограничение на процесуалните права на обвинения. И върна делото на прокуратурата. Така, след последните промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които делата за корупция във властта, се поемат от Спецпрокуратурата, то беше трансферирано на нея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР