През периода на управление правителството не планира промени в ставките

...
През периода на управление правителството не планира промени в ставките
Коментари Харесай

Административната тежест и капиталовият пазар са сред приоритетите на властта

През интервала на ръководство държавното управление не възнамерява промени в ставките на директните налози, съществуващите данъчни облекчения и прагът за вписване на Данък добавена стойност.

Още по тематиката
Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в Скопие дълго чакания Договор за другарство, добросъседство и съдействие

Основните провокации пред устойчивия стопански напредък в България са административната тежест пред бизнеса и неналичието на развъртян финансов пазар. Това излиза наяве от програмата за ръководство на държавното управление за интервала 2017-2021 година, която беше призната в сряда на съвещанието на Министерски съвет. Облекчаване или унищожаване на административни и регулаторни режими, по-активен разговор с бизнеса, основаване на помощни материали ( " пътни карти " ) за стартирането на обособени типове бизнес и политики в поддръжка на дребни и междинни предприятия – това са част от ограниченията, чиято задача ще бъде да се оправят с административната тежест. По линия на финансовия пазар пък инициативитите в общи линии се свеждат до реализирането на Стратегията за развиване на финансовия пазар, която беше утвърдена през ноември предходната година.

През интервала на ръководство държавното управление не възнамерява промени в ставките на директните налози, съществуващите данъчни облекчения и прагът за вписване на Данък добавена стойност. В огромна степен управническата стратегия се припокрива с тази на ГЕРБ и Обединените патриоти, направена след парламентарните избори.

Правителствената стратегия включва 65 целта и 902 ограничения, разпределени измежду 20 области. Голяма част от тях се повтарят с управническите стратегии на предходните две държавни управления на ГЕРБ.

Вечната тематика: витален стандарт

Важна съставна част от документа е покачването на виталния стандарт, поради акцента върху тематиката по време на предизборната акция. С цел повишение на приходите на популацията държавното управление възнамерява да се концентрира от една страна върху механизма за установяване на минималната работна заплата (МРЗ), а от друга – повдигане на минималните пенсии и учителските заплати. Интересно е, че макар неналичието на открит механизъм за установяване на МРЗ, крайното число към този момент е несъмнено – 650 лева до края на мандата. В планвете също по този начин е включена междинната заплата от 1500 лева, до която би трябвало да се стигне посредством стимулиране на задоволително висока икономическа интензивност.

Финансите

Фокусът на България по линия на финансите е ориентиран към по-силната интеграция в Европейската финансова конструкция, като тук задачата е приемането на страната в ERM II, а от там – еврозоната и единния банков съюз. Това, съгласно документа, ще бъде реализирано от една страна, посредством постоянна финансова система. На дневен ред по линия на държавните финанси е подобряването на бюджетната позиция, а точно - понижаване на недостига. Както беше заложено и в Средносрочната бюджетна прогноза по-рано тази година, задачата е до 2020 година бюджетното салдо да е нула, или приходите в бюджета да покриват разноските.

Фокус ще има и върху децентрализацията и подобряването на обществените услуги, както и ръководството на общинско равнище. Тук влизат няколко познати ограничения, като наблюдението на финансовото положение на общините (данни излизат на тримесечна база) и намаляването на административната тежест за бизнеса посредством електронно подаване на документи. Макар към този момент да са налични, електронното ръководство има да извърви още доста път до постигането на задачата си.

И до момента в който ограниченията дотук са били засягани, в друга степен, в миналата управническа стратегия от 2014 година, релативно нов е фокусът върху промени, свързани с обществения бранш и успеваемостта на контрола в организациите. Планирани са актуализации на Закона за вътрешния одит в обществения бранш и Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш. По-конкретни насоки за естеството на измененията обаче не са разказани. В допълнение, допуска се, че до края на годината ще се изготви подробна тактика за развиването на вътрешния одит в обществения бранш, защото в програмата е посочена за интервала 2017-2020 година За възстановяване на вътрешния надзор и одит ще оказва помощ и министърът на финансите, обновена методология и Института на вътрешните одитри в България.

Електронната платформа за възлагане на публични поръчки също е на дневен ред за държавното управление, като първият стадий би трябвало да бъде завършен до октомври 2018 година, а вторият - до края на 2020 г.Програмата в другите браншове

Енергетика
- Изграждането на АЕЦ " Белене ", което липсваше в управническата стратегия на обединението ГЕРБ - " Обединени патриоти ", се върна в програмата на държавното управление, въпреки и единствено като " разбор на опциите ".
- Изграждането на газовия хъб " Балкан ", стартирането в употреба на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Турция до 2020 година и поддръжка за локалния рандеман са записани в частта за енергетиката.
- В програмата е включено и удължение на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Транспорт
- Покупка на нови вагони, строителство на метрото в София и планиране на интермодални терминали във Варна и Видин са част от плановете в региона на превоза. В програмата е записано въвеждането на тол такса за товарните камиони и електронна винетка за леките коли без да е посочен период.
- Ще бъдат построени жп линията София - Волуяк и осъвременени правите София – Септември, Пловдив – Бургас, Драгоман – София, Русе – Варна.
- Правителството дава обещание да построи още 250 км от автомагистрала " Хемус ", да построи автомагистрала от София до Калотина и подготовка на шест сектора за създаване на скоростен път сред Ботевград и Видин. Ще се търси финансиране за бъдещо строителство на автомагистрали Русе - Варна и Варна - Бургас.
- Предвижда се да бъдат отдадени на концесия зимовникът в Русе, пристанищни терминали във Видин, Русе, летищата в София, Пловдив и Балчик и интермодалният терминал в Пловдив.

Правосъдие
- " Избягване на формализма в наказателния развой и безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза " е посочено като цел в признатата управническа стратегия на държавното управление в раздела " Правосъдие ". Това ще стане посредством промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), а задачата може да се брои за реализирана предходната седмица - посредством приемането в незабавен режим на измененията в Наказателно-процесуален кодекс и в Закона за правосъдната власт (ЗСВ).
- За битката с корупцията е посочено като мярка да бъдат трансферирани делата против високите етажи в Специализирания углавен съд (СпНС). Тази мярка, въпреки и посочена настрана от ускоряването на делата, също може да се брои осъществена посредством измененията в същия план на Наказателно-процесуален кодекс, с които делата се изземват от Софийски градски съд и се изпращат в СпНС.
- Посочена е и смяна на Административно-процесуалния кодекс за " опростяване на процедурите и усъвършенстване на натовареността на съдилищата ", която също мина през Народното събрание преди месец. Най-забележителното измежду измененията обаче бяха увеличените неведнъж такси за обжалване на актовете на администрацията.
- Антикорупционен орган на основата на Комисията за лишаване на противозаконното имущество също е заплануван, а през предходната седмица беше оповестен за разискване планът за него.
И в този управнически мандат попадат проекти, познати от предходни ръководства:
- промяна на детското правораздаване, тъй че децата в спор със закона да бъдат превъзпитавани, а не превръщани от деца-жертви в престъпници;
- нова наказателна политика и Наказателен кодекс;
- промени в Гражданско-процесуалния кодекс /ГПК/;
- електронно правораздаване като средство срещу корупцията;
- въвеждане на обединен държавен изпит в юридическото образование;

- Няма нито една мярка за реформиране или усъвършенстване на работата на прокуратурата.

Обществен ред и сигурност
- Да се обучат 6000 настоящи служители на реда да проверяват - тази мярка е записана в раздела " Обществен ред и сигурност " на програмата.
- За дребните обитаеми места се плануват " звена към РПУ, които да оказват помощ на жителите ", като не се възнамеряват нови щатове, а попълване на незаетите.
- В управническата стратегия попадат и прекомерно съответни дейности, да вземем за пример в битката с кражбите на коли - да се ревизират автоморгите. Както и да се инсталира видеонаблюдение на " криминогенните сектори от пътищата ".
- И в този момент е планувано, както във всички стратегии на всички държавни управления до момента: " довършването на единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността ". Целта е автоматизирано следене на всеки съответен случай от подаването на сигнала в полицията или прокуратурата, през предварителната инспекция и досъдебното произвеждане до окончателния правосъден акт.

Отбрана
- Изграждане на боен действен център за киберотбрана е заложило държавното управление в управническата стратегия в бранш " Отбрана ". В в началото оповестената стратегия на обединението ГЕРБ - " Обединени патриоти " тематиката за киберсигурността не присъстваше въобще.
- Предвижда се обезпечаване на непрестанно наблюдаване на дирекция " Комуникационни и осведомителни системи " на Министерство на вътрешните работи, с цел да се реагира навреме на хакерски атаки.
- Въпреки че ръководещите оповестиха, че ще усилят бюджета за защита на 2% от брутния вътрешен артикул до края на мандата си, който е през 2021 година, в новата стратегия това е планувано да се случи до 2024 година
- До 2025 година би трябвало да е подготвен План за развиване на въоръжените сили.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР