През периода Креда в тучен крайбрежен район в източна Испания,

...
През периода Креда в тучен крайбрежен район в източна Испания,
Коментари Харесай

"Шампионът от Синкорес": Нов вид динозавър е открит в Испания

През интервала Креда в обилен крайбрежен регион в източна Испания, впечатляващ динозавър с продължен и с наподобяващ незадълбочено крокодил череп дебне за храна. Неговите извити и назъбени зъби могат да раздерат плътта на плячката му.

Учени оповестиха през седмицата, че са разкрили отчасти непокътнат скелет на незнаен до момента тип динозавър в град Синкторес в испанската провинция Кастелон. Те се надяват, че откритието може да помогне за по-доброто схващане за месоядните динозаври, ловували на сушата и във водата.

Живял преди към 126 -127 милиона години, двукракият динозавър, наименуван Protathlitis cinctorrensis, е бил дълъг към 10-11 метра и е тежал към 2 тона. Той е част от група, наречена спинозаври, чийто най-едър представител - Spinosaurus, е измежду най-големите месоядни динозаври в историята.

 Фотогалерия: 25-метров динозавър е открит в португалска градина Фотогалерия: 25-метров динозавър е открит в португалска градина

Спинозаврите от своя страна са били част от по-голяма група, наречена тероподи, която включва всички месоядни динозаври, в това число сходните на солидния тиранозавър от Северна Америка и гиганотозавър от Южна Америка.

Братовчеди и диети

Научното име на новооткрития динозавър значи " първенец от Синкорес " - леко мигане към шампионската купа в Лига Европа на УЕФА, извоювана от близкия Виляреал през 2021 година Той е прочут от отчасти непокътнат скелет - дясната горна челюст, един зъб и пет прешлена.

В Синкорес се открити и други динозаври, измежду които огромен четириног тревопасен с дълга шия, два по-малки двукраки динозаври и различен теропод, който не е бил толкоз огромен, колкото Protathlitis. Изкопани са и фосили на разнообразни крокодили, акули и други риби.

Протатлитът е тясно обвързван със спинозавър, наименуван барионикс, открит в Англия през 80-те години на предишния век, който е живял почти по същото време. И двата имат по-удължени черепи от останалите месоядни.

 " Енигматична костенурка левиатан " колкото кола е открита в Испания

" Шампионът " е бродил в крайбрежен район по продължение на морето Тетис - океан, чиито остатъци включват Средиземно море.

Смята се, че някои спинозаври - по-специално Spinosaurus, са водили полуводен метод на живот, като са ловували най-вече риба. За разлика от тях Protathlitis наподобява главно е ловувал на сушата, покрай крайбрежните зони и единствено от време се е хранил с риба.

Разклонения

Спинозаврите са живели в Европа, Африка, Азия и Южна Америка по време на интервала Креда - последната от трите глави на ерата на динозаврите. Но защото техните вкаменелости са относително нищожни, учените към момента се пробват да схванат ранната им история и по какъв начин са се популяризирали по света.

 Топ див звяр: Най-старият фосил от морски динозавър е открит в Арктика Топ див звяр: Най-старият фосил от морски динозавър е открит в Арктика

Новото изобретение поддържа концепцията, че по време на ранната Креда, две линии на спинозаври - тези, свързани с барионикса и тези, тясно свързани със спинозавъра, са окупирали западната част на Европа, след което са мигрирали в Африка и Азия, където още са се разклонили.

В Европа роднините на барионикса са преобладаващи, до момента в който роднините на спинозавъра са най-разпространени в Африка.

Спинозавърът, дълъг към 15 метра и тежащ седем тона, е живял преди 95 милиона години в Африка. Анатомията му се разграничава от известните до момента динозаври. Той има относително дребен таз, къси задни крайници, сходна на весло опашка и любопитна конструкция, сходна на платно, от костни шипове на гърба, високи 2 метра.

За разлика от новото момче в тима - Protathlitis, спинозавърът е имал неназъбени зъби - по-удобни за хващане на хлъзгава водна плячка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР