През първото тримесечие на годината в българската икономика са вложени

...
През първото тримесечие на годината в българската икономика са вложени
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции спадат с 35% през първото тримесечие

През първото тримесечие на годината в българската стопанска система са вложени 180 млн. евро вложения, сочат предварителните данни на Българска народна банка. Това значи, че за година вложенията се свиват с 34.4%

Секторът, който е привлякъл най-вече непознати вложения, е преработващата индустрия - близо 250 млн. евро през първите три месеца на 2018 година За съпоставяне, година по-рано сумата беше 100 млн. евро, оповестява capital.bg.

Основен източник на непознати капитали за българската стопанска система през първото тримесечие е Русия с чисти инвестиции от 117 млн. евро, като по този начин измества досегашния водач Англия (37.3 млн. евро). Вложенията са под формата на дългови принадлежности.

На второ място се нарежда Холандия с чиста сума от 64.7 млн. евро, като зад парите евентуално стоят български капитали или средства от други страни поради демократичния данъчен режим на страната, показва изданието. На трето място е Германия с 57.9 млн. евро вложения в страната.

От всички инвестиции през първите три месеца максимален дял имат дълговите принадлежности - 320 млн. евро, като цената им надвишава два пъти равнището от година по-рано. Малък принос има и реинвестираната облага, която се равнява на 19 млн. евро към март и демонстрира каква част от чистия финансов резултат на българските подразделения оставят в страната външните инвеститори, вместо да изтеглят дял. На годишна база остава доста под равнището от 2017 година (87 млн. евро), само че сумата евентуално ще се увеличи с постъпването на докладите на предприятията.

Отливът на дялов капитал обаче се равнява на общо 160 млн. евро през първото тримесечие, което демонстрира, че дълготрайният интерес на вложителите доста отслабва по отношение на предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР