През първото тримесечие на годината търговските банки от еврозоната са

...
През първото тримесечие на годината търговските банки от еврозоната са
Коментари Харесай

Проучване на ЕЦБ отчита съществено отслабване на кредитните стандарти на банките от еврозоната

През първото тримесечие на годината комерсиалните банки от еврозоната са разхлабили значително техните критерии за разпределяне на заеми на бизнеса и на семействата в района, като те чакат по-нататъшно намаляване на кредитните им стандарти и през второто тримесечие, демонстрират резултати от последно изследване на ЕЦБ.

Априлското кредитно изследване на Европейската централна банка, което се организира измежду финансовите институции във валутния блок, демонстрира, че множеството банки са докладвали за по-силно от предстоящото разхлабване на техните вътрешни критерии при одобрение на нови бизнес заеми.

Търговските банки също по този начин са занижили техните стандарти при разпределяне на заеми за покупките на жилища (за ипотечно кредитиране), както и критериите им за одобрение на потребителски заеми.

Това разхлабване на кредитни стандарти беше съпроводено и от по-нататъшно нарастване при търсенето на заеми, което би трябвало да окаже поддръжка на вложенията и на потреблението в границите на еврозоната.

Ниските лихвени ставки, положителната капиталова интензивност и процедурите на обединение и придобиване на редица компании са били съществени движещи сили за търсенето на бизнес заеми при започване на годината, уточни ЕЦБ.

Последното изследване на ЕЦБ беше извършено измежду 149 банки сред 15-и март и 3-ти април 2018-а година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР