През първото тримесечие на 2023 г. глобалният пазар на смартфоните

...
През първото тримесечие на 2023 г. глобалният пазар на смартфоните
Коментари Харесай

Спадът на пазара на смартфоните се оказа по-голям от очакваното

През първото тримесечие на 2023 година световният пазар на смарт телефоните сподели по-изразен спад от упованията на анализаторите. Доставките на устройства през януари-март са намалели с 14,6% на годишна база до 268,6 милиона единици. В същото време, IDC предвижда спад от 12,7%.

Експертите обаче нарекоха слабите резултати предстоящи, като се има поради, че продажбите на смарт телефони спадат за седмо следващо тримесечие на фона на слабото търсене, инфлацията и макроикономическата неустойчивост. Освен това, на пазара остава стоков остатък, макар че в това отношение обстановката се е подобрила през последните шест месеца, заради понижените доставки и промоциите от доставчиците.

Анализът от географска позиция демонстрира съвсем повсеместен двуцифрен спад в районите. В Китай доставките през януари-март са спаднали с 12%, макар неотдавнашното отваряне на пазара след рестриктивните мерки заради COVID-19. На развитите пазари като Съединени американски щати и Западна Европа, обстановката е малко по-добра: тримесечните доставки на смарт телефони понижават надлежно с 11,5% и 9,4%. Развиващите се пазари, като Азиатско-Тихоокеанския район, Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка, се оправят най-зле – спадовете там варират от 17% до 20%.

Що се отнася до първите пет марки, съставът остава същият. Пазарният водач Samsung записва един от най-силните спадове – с 18,9% по отношение на януари-март 2022 година С тримесечен резултат от 60,5 милиона смарт телефона, корейският снабдител управлява 22,5% от пазара. Следвайки Apple, корпорацията избегна внезапен декаданс. Доставките на нейните смарт телефони са намалели с 2,3%, до 55,2 милиона единици, което дава отговор на пазарен дял от 20,5%.

Xiaomi сподели най-лошата динамичност в топ 5: доставките на нейните смарт телефони понижиха незабавно с 23,5%, до 30,5 милиона единици. В резултат на това, китайската компания загуби повече от % пазарен дял – през януари-март той възлиза на 11,4% против 12,7% година по-рано.

Oppo и Vivo обичайно затварят класацията с дялове от 10,2% и 7,6%. При първата, доставките са намалели единствено с 6,7% до 27,4 милиона устройства, а при втората спадът е от 18,8%, до 20,5 милиона устройства.

Говорейки за пазарните вероятности, анализаторът на IDC Набила Попал (Nabila Popal) предизвести, че идващите 3-6 месеца ще бъдат много сложни, само че се чака последователно възобновяване до края на годината.

„ Всички се тормозят по кое време тъкмо ще настъпи повратната точка и желаят първи да се възползват от подобрението на обстановката. Случващото се обаче прави средата несигурна. Всеки, който се втурне да стане деен на пазара, ще се удави в остатък от инвентар. Сега повече от всеки път е значимо да държите пръста си на пулса. С изключение на непредвидените условия, IDC има вяра, че динамичността ще се промени към позитивна през третото тримесечие и ще забележим мощен двуцифрен напредък до последното тримесечие “ – обнадеждава експертът.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР