През първото тримесечие на 2018-а темпото на растеж на заплатите

...
През първото тримесечие на 2018-а темпото на растеж на заплатите
Коментари Харесай

Рязко забавяне на растежа на заплатите в България

През първото тримесечие на 2018-а темпото на напредък на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се усъвършенства по отношение на предходните три месеца, като в това време се забави внезапно в нашата страна, предава БНР като се базира на данни на Евростат.

Заплащането на труда в еврозоната се усили на годишна база с 1,8% след покачване с 1,6% през последните три месеца на 2017-а година, само че все пак към момента остава надалеч от напредък с 2,1% през второто тримесечие на миналата година (най-солидно повишение на заплатите от първите три месеца на 2015 година). В рамките на целия Европейски Съюз растежът на заплатите при започване на 2018-а година се форсира до 2,7% от 2,4% през предходните три месеца.

В същото време почасовата цена на работната мощ (включваща налози, заплати и други разноски) в еврозоната набъбна през първото тримесечие с 2,0% след покачване с 1,4% през последните три месеца на 2017-а година, до момента в който за целия Европейски Съюз растежът се форсира до 2,7% от 2,3%.

Днешните данни за еврозоната като че ли оправдават очакванията на ЕЦБ, че намаляващата безработица в района ще докара до по-силен напредък на заплащането на труда и до по-солидно извънредно ползване, допринасяйки по този метод за увеличение и на инфлацията в района на единната валута.

За разлика от Европейски Съюз и в частност еврозоната, аналогичните данни на Евростат за България демонстрират много внезапно закъснение на темпото на напредък на заплащането на труда през първото тримесечие до 6,3% на годишна база от 13,0% през последните три месеца на миналата година. По този индикатор нашата страна към този момент изостава от страните - членки на Европейски Съюз, при които има най-силен растеж на заплатите, заемайки едвам осма позиция, откакто в края на миналата година България беше изпреварена по този индикатор само от Румъния и Унгария.

Общата цена на работната мощ в нашата страна също набъбна много по-скромно през първото тримесечие с 6,8% след покачване с цели 13,2% през предходните три месеца. И по този индикатор България е изпреварена от 8 от всичките 28 членки на Европейския съюз.

Данните на Евростат демонстрират, че най-солиден скок на заплатите в България през интервала януари - март 2018-а година е регистриран в индустриалния бранш (повишение с 9,3% на годишна база), следван от строителството (повишение със 7,3%) и сферата на услугите (повишение с едвам 4,0%), прибавя Националното радио.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР