През първото полугодие на 2018 г. бяха завършени 4 тематични

...
През първото полугодие на 2018 г. бяха завършени 4 тематични
Коментари Харесай

БНБ проверява 4 банки за управление на кредитни рискове

През първото полугодие на 2018 година бяха приключени 4 тематични инспекции и започнаха 5 инспекции, 4 от които не престават след края на отчетния интервал. Това излиза наяве от Отчет на Българска народна банка за първото шестмесечие на 2018 година.

Основна тяхна цел е обзор на процесите и системите за ръководство и механизмите за надзор, засягащи съответни опасности и области в банките, и по-специално кредитният риск и рискът от централизация на заеми. Оценката на резултата от тези опасности беше обвързана също с отражението им върху финансовата позиция. За допълнение на оценката на рисковия профил на някои тествани кредитни институции в обсега на инспекциите бяха включени спомагателни детайли, като бизнес модела и вътрешното им ръководство, отразяващи се върху цялостната оценка на тяхната жизненост, написа още в доклада.

През полугодието бе осъществена и изключителна ревизия във връзка декларирани основни промени в прилагания вътрешнорейтингов модел. Важен детайл от инспекциите на място беше следенето на степента на осъществяване на надзорни ограничения, наложени при предходни инспекции.

Констатирано беше по-добро ръководство и механизми за надзор върху кредитния риск, които при предходни инспекции са оценени отрицателно и/или са открити недостатъци и нарушавания. В резултат от осъществяването на някои рекомендации бе регистрирано усъвършенстване в системите за вътрешно ръководство на опасности, свързани с позитивни промени във вътрешни правила и процедури, както и в тяхното оценяване и отчитане за надзорни цели. Същевременно към момента се следи незадоволителна ангажираност на управленията на някои банки в ръководството на кредитния риск, намиращо израз в изцяло или отчасти несъблюдение на рекомендации за превъзмогване на повтарящи се недостатъци в класификацията и отчитането на кредитни експозиции, признаването и отчитането на допустими обезпечения за задачите на провизирането и правилното им докладване в съответните доклади. Запазва се нуждата някои банки да подобрят цялостния си метод по отношение на процеса на вътрешен разбор на рисковете и адекватността на капитала.

Недостатъчно изпълнени остават надзорни наставления да се създаде и одобри методология за правене на документите за вътрешен разбор на адекватността на капитала и на методите за вътрешна оценка на устойчивостта в изискванията на стрес и в системите за ръководство и оценка на вътрешно присъщите опасности да се включат всички значими опасности с оглед съответното им отражение в финансовата адекватност и финансовото обмисляне. С цел възстановяване на кредитната активност и системите за оценка, мониторинг и ръководство на кредитния риск, в това число разпоредбите, регламентиращи тези процеси и процедури, въз основа на констатации от инспекциите бяха направени надзорни отчети, които включват рекомендации към управленията на тестваните банки.

Препоръките се концентрират върху нуждата да се усъвършенства качеството на анализите за платежоспособност на заемополучателите и аргументите за промени в изискванията по кредитните сделки; класифицираните кредитни експозиции да се отразяват в сходство с регулаторната рамка; навреме да се разпознава рискът от централизация и огромните експозиции да се регистрират в надзорната отчетност; а също да се проучва потребността от спомагателен капитал в границите на ВААК за покритие на риска от централизация. На база резултатите от инспекции, засягащи вътрешното ръководство и бизнес модела на някои банки, беше предложено осъществяване на промени в рискови и бизнес тактики, установяване на съответни предели за вдишване на кредитен и пазарни опасности и други. Изготвени бяха и наставления за възстановяване успеваемостта на разнообразни комитети, подпомагащи активността на управителните органи с контролни функционалности, оповестяват още от Централната банка.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР