През първото полугодие на 2018 г. Агенция Митници е събрала

...
През първото полугодие на 2018 г. Агенция Митници е събрала
Коментари Харесай

Митниците се хвалят с почти 6% повече събрани приходи заради обикновените цигари

През първото полугодие на 2018 година Агенция " Митници " е събрала доходи от акцизи, Данък добавена стойност при импорт, мита и санкции в размер на 4,595.9 милиарда лева при 4,345 милиарда лева за същия интервал на предходната година. Събраната сума е с 250.9 млн. лв. (5.8%) повече от приходите от акцизи, Данък добавена стойност при импорт, мита и санкции през първото полугодие на 2017 година.

Ръст се регистрира при всички типове данъчни доходи, като касовите доходи от акцизи нарастват с 6.1% (138.6 млн. лева), приходите от Данък добавена стойност с 4.7% (92.2 млн. лева), а митата бележат растеж от 26.9% (25.0 млн. лева).
Значителният растеж на приходите от данък за тютюневи произведения води до структурни промени в групите на акцизните артикули, като техният условен дял изпреварва този на горивата . 103,4 млн. лв. от растежа в групата на тютюневите произведения се образува от приходите от цигари, като резултатът на нарасналите количества, обложени с данък (57.6 млн. лева), надвишава резултата на нарасналата акцизна ставка (45.9 млн. лева). Значителен растеж (49.4%) демонстрират приходите от данък от тютюн за пушене, като той е в резултат на нагреваемите тютюневи произведения, обложени с аналогична на нарязания тютюн ставка . Данните сочат, че към 1.8% от потреблението на цигари през първото полугодие е сменено с ползване на този различен тютюнев артикул за пушене, което води до пропуснати доходи за бюджета в размер на 14.8 млн. лева
Приходите от данък за горивата също означават растеж от 1.7% по отношение на първата половина на 2017 година, като отрицателно въздействие на приходите в групата оказва увеличеното възобновяване, а позитивно – повишаването с 5% на събрания данък от газьола, което напълно се дължи на повишения размер обложени с данък количества.
За първи път приходите от Данък добавена стойност при импорт минават психическата граница от 2 милиарда лв. за първото полугодие, а при митата за първи път се надскача границата от 100 млн. лв. доходи през първо полугодие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР