През първия си деветмесечен период трудно сформираната (не)коалиция запази едно

...
През първия си деветмесечен период трудно сформираната (не)коалиция запази едно
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Избирателите на ГЕРБ са най-оптимистични за бъдещето правителство

През първия си деветмесечен интервал мъчно образуваната (не)коалиция резервира едно и също, релативно ниско ниво на публично доверие. На фона на поддръжка на към една пета от българските жители, неубедителните дейности по заложените цели, както и напрежението в навечерието на предстоящата ротация, покачват сериозните оценки за активността на институции, партии и водачи. Същевременно, съперниците на ръководещите в лицето на опозицията и президента не съумяват да привлекат по-високо доверие и по този начин парламентарното болшинство се оказва в ролята и на най-силния си критик, и на опция на самото себе си. Това са главните заключения от регулярното изследване на публичните настройки, осъществено от агенция Алфа Рисърч измежду 1000 души, в интервала 27 февруари – 3 март 2024г., цитира Морето.

Седмици преди първата по рода си ротация в изпълнителната власт, активността на кабинета се употребява с утвърждението на 21.1% от българите – колкото е била и стартовата му поддръжка от преди девет месеца. По-значима е динамичността в неодобрението, което нараства от 37% при сформирането му до 52.9% все още.

Аналогична, въпреки и с по-малка амплитуда е наклонността в оценките за премиера Николай Денков: утвърждение от 23.6% (в съпоставяне с 26% при встъпването в длъжност) и растеж на неодобрението от 30% до 42.4% за същия интервал.

Мария Габриел, която се чака да поеме поста на министър-председател, е измежду дребното политически представители в страната с положителен рейтинг – 34.7% позитивни против 25.2% негативни оценки. Очакванията за активността на кабинета „ Габриел “ са преобладаващо неутрални, само че с помощта на персоналното доверие към нея оптимизмът надвива над скептицизма: 20% считат, че държавното управление ще работи по-добре против 15% - че ще работи по-лошо.

Нарасналото през последните седмици напрежение сред участниците в ръководството поляризира отношението към кабинета „ Денков “ измежду личните им симпатизанти. В началото на март преобладаващо утвърждение за него имат само последователите на ПП-ДБ. Сред гласоподавателите на ГЕРБ господства недоверието, а оценките на симпатизантите на Движение за права и свободи са в двете крайности. По отношение на кабинета „ Габриел “, противоположното, само последователите на ГЕРБ се открояват с преобладаващо позитивни упования (59% против едвам 2%, че ще работи по-лошо). Избирателите на ПП-ДБ са умерено сериозни, а тези на Движение за права и свободи заемат неутрална позиция. Сред симпатизантите на останалите партии е налице самобитен консенсус: негативна оценка за работата на държавното управление досега и упования, че ръководството ще продължи по същия метод след ротацията.

Независимо от (не)коалиционното напрежение, най-голяма част от обществото (40%) счита, че вярното решение за страната е ротацията да се състои. Други 27%, главно гласоподаватели на Българска социалистическа партия, „ Възраждане “, само че и на Движение за права и свободи виждат по-добър излаз в избори 2 в 1 дружно с европейските.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР