През първите три месеца на тази година България е на

...
През първите три месеца на тази година България е на
Коментари Харесай

Сериозен растеж на заплатите, но още далеч от европейската истина

През първите три месеца на тази година България е на второ място по напредък на заплатите в Европейски Съюз, незабавно след Румъния. У нас заплатите на час са се нараснали с 12,9%, до момента в който при румънците нарастването е 16,3% на час, сочат формалните данни на Евростат, представени от в. " Сега ".
Иначе забавен факт е, че в Германия заплатата се усилва единствено с 2,5% на час, до момента в който в Гърция има спад - 0,2% на час. Но като безспорна стойност нещата към момента са несъизмерими. В края на 2018 година на час заплащането в България е едвам 5,4 евро, което е най-ниското в Европейски Съюз, а в Румъния е 6,9 евро. Средното равнище в Европейски Съюз пък е 27,4 евро за 2018 година.
В " разноски за труд " Европейската статистическа работа регистрира заплатите, само че и доста други директни разноски, които предприятията вършат за личния състав си. Тук влизат пенсионните и здравните осигуровки, вноските за фонд " Безработица ", кеш разноските за храна, гориво, служебни коли, добавките за ексклузивен труд и за работа по време на празници и други В данните на Евростат за България прави усещане, че така наречен " други разноски " са пораснали повече от разноските за заплатите. Увеличението на заплатите е 12.7%, а на другите разходи - с 13.8%. Евростатистиката не дава пояснения за това разграничение, само че най-вероятно разноските на някои компании у нас са се покачили поради повдигането на оптималния застрахователен приход, което значи по-големи осигурителни вноски.
Информацията на Евростат разкрива още, че разноските на работодателите порастват с друго движение в обособените стопански браншове. В индустрията да вземем за пример нарастването е с 11.7%, до момента в който в строителството е по-слабо - с 8.4%. Рекордът е в областта на услугите, където заплатите и другите разходи на предприятията за служащите и чиновниците са се покачили с 13.1% за година. Като цяло българската стопанска система към този момент много тримесечия едвам реализира 3-3.5% растеж. Заплатите се покачват доста по-бързо и от продуктивността на труда. Основната причина за скоростното повишаване на заплащането е, че компаниите все по-трудно си намират хора за работа.
Във всеки отчет на Европейската комисия в последно време се показва, че дефицитът на фрагменти и бързото нарастване на цената на труда не са здравословни за българската стопанска система. " Пазарът на труда се стяга. Съвсем ясно е, че в някои сфери има дефицит на работна ръка. Естествено това води до напън върху заплатите, които работодателите би трябвало да покачват ", разяснява наскоро Бенжамин Анжел от Генерална дирекция " Икономически и финансови въпроси " в Европейска комисия.
Същевременно безработицата е паднала до рекордните 5.3%, разгласи Агенцията по заетостта. Това е най-ниската стойност, откогато е основана организацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР