През първите шест месеца на годината обемът нововъзложен дълг търпи

...
През първите шест месеца на годината обемът нововъзложен дълг търпи
Коментари Харесай

Лоши новини за събирачите на дългове

През първите шест месеца на годината размерът нововъзложен дълг търпи осезателен спад от над 47% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Ако за интервала януари-юни 2017 година на колекторски организации са предоставени задължения за 1,416 милиарда лв., то година по-късно те към този момент са за 743,9 млн. лв.. Това показват от Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ) в разбора си за първите шест месеца на годината.

Данните са от изследване на самостоятелния институт за маркетингови проучвания Ипсос България по поръчка на Асоциацията и обгръща обработваните задължения от всички компании, членове на асоциацията, които съставляват 80% от бранша, написа dir.bg.

На фона на двойния спад на размера предоставени отговорности се следи и огромно намаляване в броя им - над три пъти. За първото шестмесечие на 2018 година те са 636 хиляди, до момента в който през същия интервал на 2017 година са били малко над 1,94 милиона.

" Тази осезаема смяна в размерите на предоставените за събиране задължения е резултат от твърдата политика на Европейски Съюз за стабилизиране на портфейлите на банките посредством изчистване на старите задължения и на процеса на консолидация в банковата система, който интензивно върви у нас през последната година. И в двата случая банките пристъпват към продажба на отговорностите, а не към тяхното възлагане ", разяснява Райна Миткова, ръководител на Асоциацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР