През първите шест месеца на 2022 г. в Русия са

...
През първите шест месеца на 2022 г. в Русия са
Коментари Харесай

Най-крадените коли в Русия: Hyundai, Kia, Lada


През първите шест месеца на 2022 година в Русия са откраднати 430 автомобила, застраховани по " Каско ". Това е с 303 автомобила по-малко, в сравнение с през същия интервал на 2021 година Тзи информация беше предоставена на Autonews.ru от Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА).

Най-крадените марки леки коли в Руската федереация са корейските коли Hyundai и Киа, както, несъмнено, и родната Лада.

Застрахователите показаха и най-крадените модели в страната:
Hyundai Santa Fe; Киа Соренто; Lada Granta.
" Има и единични обири на скъпи коли, сподели Сергей Ефремов, вицепрезидент на Всеруския съюз на автомобилните застрахователи. Крадат не самолеки коли, само че и камиони, като при тях измежду застрахованите КамАЗ държи водачеството. Трябва да се означи, че статистиката на КАТ за откраднатите коли в страната може да се разграничава, защото делът на застрахованите транспортни средства с " Каско " не надвишава 15% ".

От държавното сдружение Росгосстрах сподели, че компанията е отчела четирикратно нарастване на настояванията за цялостно обезпечаване на китайски коли. От своя страна ВСК пресметна, че търсенето на застраховка единствено за една марка Haval Casco е повишено десетократно. В същото време PCA заяви, че през 2022 година към момента не е регистриран нито един случай на кражба на китайски марки, застраховани по " Каско ".

Статистика за Autonews.ru разкриха и от застрахователна компания " Съгласие ". Оттам оповестиха, че броят на кражбите на коли, застраховани по " Каско ", е намалял с 34% през първото полугодие.

Най-крадени са следните марки и модели: Hyundai - Santa Fe и Tucson;Kia - Sorento и Sportage иToyota - Camry и Land Cruiser Prado. Също по този начин измежду откраднатите коли, въпреки и по-рядко, има BMW 730, BMW M5, Nissan Almera, Mazda CX-5, Audi A6 ", добавя шефът на отдела за вдишване и ръководство на артикули в застрахователна компания " Съгласие ".

За първите шест месеца Ингосстрах изплати обезщетение за повече от 100 откраднати коли. 41% от общия брой регистрирани отнемания в компанията се падат на марката Hyundai. В групата на водачите по крадени коли са още Kia (19%) и Toyota/Lexus (по 6%).

" От корейските модели най-крадени бяха Hyundai - Santa Fe и Tucson, както и Kia Sorento и Kia Sorento Prime ", споделиха от компанията.

Така от Росгосстрах оформят цялостната картина: корейските и японските коли са водачи измежду кражбите в компанията: Hyundai (27,5% от кражбите, регистрирани от застрахователя), Kia (15%), Toyota (10%), Mazda (7,5%).

От ВСК потвържадават горната информация. Те оповестяват, че 45% от записаните от тях отвличания са били модели на Hyundai: към 65% от тях са били модели на Santa Fe и 22% са били Tucson. Други 20% в статистиката са заети от колите Kia, 15% от Toyota.

Кражбата стана по-трудна поради Ковид

Тенденцията, показваща понижаване на броя на кражбите, се свързва от застрахователите с рестриктивните мерки за прекосяване на границите със прилежащите страни, които са в действие от времето на пандемията. Освен това нестабилната политическа обстановка в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики понижава интереса към крадените коли.

" През последните две години обстановката с кражбите беше доста повлияна от рестриктивните мерки за прекосяване на границите, наложени заради пандемията от ковид - преди този момент огромна част от откраднатите коли отиваха в прилежащи страни. Сега тези ограничавания се отстраняват, което, дружно с към този момент упоменатия дефицит на аварийни елементи, усилва риска от кражба в съвсем всички категории транспортни средства ", предизвести Росгосстрах.

Как и от кое място се крадат?

Както споделиха застрахователите, множеството коли са откраднати от паркинги наоколо до дома, както и от други градски паркинги: покрай хотели, търговски центрове и други

Много обири се правят посредством кражба на ключовете за колата от водача. В тази обстановка се предлага потреблението на " секрети " при пускане на автомобила, което ще изисква от похитителите да отделят повече време за операции.

Росгосстрах означи, че най-често застрахованите от тях коли се крадат в Санкт Петербург. Според компанията 33% от колите са откраднати в Северната столица. Москва и Московска област, които следват, дружно дават единствено 30%. Също по този начин в топ 5 на районите с висока интензивност на похитители през януари-юни 2022 година бяха Челябинска и Ленинградска области, както и Пермската територия.

Всяка кола може да бъде открадната и никаква тревога няма да помогне, в случай че е кражба с щурм ", уверени са от РСА - В този случай задачата на сигнализирането е да усили времето за похищение. Най-ефективните способи са инсталирането на комплицирани системи за отбрана, както електронни, по този начин и механични устройства.

Според застрахователите положителната алармена система и друго в допълнение съоръжение могат да предпазят от неумели натрапници, които се пробват да отворят колата с ръчни способи. " Такива ограничения обаче не могат да подсигуряват сигурността на автомобила при дейностите на опитни похитители. Въпреки това инсталирането на система срещу кражба ще спести от 40 до 90% от цената на каско застраховка.

Влизането без ключ е слабото място

Често даже най-модерните коли имат доста слаба непрекъсната отбрана, сподели пред Autonews.ru Алексей Курчанов, един от създателите на Ugona.Net. Особено наранени са притежателите на коли с безключов достъп.

Такива системи могат да се показват за клонинг на оргинален ключ: похитителите просто натискат бутон на устройството и четат сигнала от безключовото устройство. Тази скица работи изключително добре за корейски коли, в това число Hyundai Santa Fe и Hyundai Tucson. Тези коли са оборудвани с безключов достъп и по тази причина елементарно се крадат ", изяснява специалист известността на корейските марки измежду крадците на коли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР