През първите единадесет месеца на 2020 година екстрадициите от Австрия

...
През първите единадесет месеца на 2020 година екстрадициите от Австрия
Коментари Харесай

По-малко екстрадиции от Австрия поради пандемията

През първите единадесет месеца на 2020 година екстрадициите от Австрия са с към 30 % по-малко от предходната година. Според настоящите данни на Министерството на вътрешните работи, до края на ноември броят на напусналите страната е 7788 души, 3973 от които непринудено и 3815 наложително. Като причина за това министерството акцентира рестриктивните мерки на броя на полетите и затварянето на границите заради пандемията.

Според изказвания на представител на министерството, дадени пред Австрийската телеграфна организация /АПА/, представени от масмедии, макар пандемията в никакъв случай не е имало спиране на екстрадициите.

Но извеждането на чужденци от страната на процедура зависи значително от интернационалното съдействие и въз основа на настоящото състояние съществуват редица рестрикции, разнообразни за обособените страни. Практически ограничавания съществуват освен във връзка с полетите и затварянето на границите, а и заради спиране на приема от страна на страните, чиито жители са връщаните лица.

През 2019 година са осъществени 12 432 екстрадиции, 5728 доброволни и 6704 насилствени. По данни от края на октомври огромната част от доброволните и насилствените екстрадиции през 2020 година са за Сърбия, Грузия и Албания. Тази година са осъществени общо 19 чартърни полета до Нигерия, Афганистан, Грузия и Пакистан. След първия локдаун чартърните екстрадиции за Грузия са седем.

На 5 ноември взаимно с Германия е осъществена чартърна екстрадиция за Грузия, а на 12 ноември - за Нигерия. По данни на Министерството на вътрешните работи в Нигерия са били екстрадирани 25 души, от които 22 са били с наказателни присъди. На 3 декември е осъществен екстрадиционен полет за Москва, означи Българска телеграфна агенция.

Във връзка с последния полет за Москва съгласно ежедневника "Курир " е била изказана рецензия от обществени служащи, които се грижат за бежанците, и от неправителствени организации. Министерството на вътрешните работи е подчертало пред вестника, че всички екстрадиции се правят при особени ограничения за сигурност, спазени са условията за отдалеченост сред пасажерите. Всички 20 съветски жители са имали отвод за предоставяне на политическо леговище, 11 от тях са били с влезнали в действие наказателни присъди.

В изказванията на Министерството на вътрешните работи за АПА е било изтъкнато, че и в настоящата пандемична обстановка доброволното завръщане има безспорен приоритет, Австрия оказва на доброволците поддръжка, като ги включва в полети за репатриране.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР