През първите две години на ковид пандемията вълнообразно повтарящите се

...
През първите две години на ковид пандемията вълнообразно повтарящите се
Коментари Харесай

Ваксини срещу варианти

През първите две години на коронавирус пандемията вълнообразно повтарящите се пикове на новозаразените и последващото повишение на смъртността станаха релативно лесни за прогнозиране. Създателите на моделите за развиването на болестта значително бяха точни в прогнозите си за това по кое време ще пристигна нова вълна и до каква степен ще е рискова. Но нещата стават все по-сложни.

Средно по два пъти годишно се появяват нови разновидности, будещи безпокойствие - някои по-заразни, други по-тежки. Трудно е да се каже по какъв начин биха изглеждали тези, които ще се появят в бъдеще, както и да се планува до каква степен устойчива ще е отбраната на света против тях - под формата на ваксини и имунитет от минали инфекции.

Задачата на основателите на модели става по-сложна, тъй като във всяка страна има десетки разнообразни равнища на имунитет. Степента на отбрана на всеки човек зависи от доста фактори: какъв брой имунизационни дози и бустери е получил, по кое време и какъв брой пъти е преболедувал и с какви разновидности се срещал. Сега коронавирус е доста по-малко гибелен от преди с помощта на многослойна имунна отбрана и лекарства за лекуване. Смъртността от него към този момент е сходна на тази при сезонния грип.

Но грипът е доста по-малко инфектиран и се появява единствено през зимата. Ковид към момента не се е трансформирал в сезонна болест и защото имунитетът против инфекцията е временен (продължава към три месеца), доста хора ще се сблъскват с заболяването повече от един път годишно. Между 5 и 20% от живеещите в Съединени американски щати годишно се разболяват от грип. При състояние че не работят ограничения за обществено разграничаване, съгласно някои учени към 50% от американците ще се сблъскват с коронавирус всяка година. Това може да провокира сред 100 и 250 хиляди смъртни случая годишно, до момента в който грипът лишава от 12 до 52 хиляди живота за подобен интервал.
Реклама
Но всичко ще зависи в най-голяма степен от държанието на хората, а това е най-трудното нещо за предугаждане. В лондонското метро към този момент се следи взаимозависимост: маските стават по-често срещани при повишаване на случаите, след което изчезват, щом вълните затихнат. Когато заразяването с коронавирус се усили, доста хора стартират да се тестват, преди да посетят възрастните си родственици. А тестването е все по-лесно: към този момент има мобилно приложение, което проучва гласа и дишането на потребителя, като може да разпознава инфектираните с 89% акуратност.

Ваксините против коронавирус от последващо потомство съществено могат да трансформират обстановката през 2023 година Световната здравна организация (СЗО) регистрира, че сега са в ход повече от 170 в клинични изпитвания. Двете евентуални открития, които си заслужава да се бъдат следени през идната година, са назалните ваксини и имунизациите, предопределени за разнообразни разновидности.

Ваксините, които се впръскват в носа или гърлото, имат за цел да основат имунитет в клетките, които първи се сблъскват с вируса. По този метод те стопират разпространяването му в този сектор на тялото и по този начин прекъсват веригата от молекулярни събития, които предизвикват заболяването. По-важното е, че такива препарати биха могли да предотвратят предаването на коронавирус - нещо, което имунизациите от първо потомство не съумяха да създадат (въпреки че са ефикасни за понижаване на риска от съществено превозване на болестта). През септември 2022 година Индия и Китай утвърдиха ваксини против коронавирус, които се пръскат в носа и устата. Данните за тяхната резултатност обаче не са оповестени. Още към дузина лекарства от този вид са в развой на разработка на Запад, като някои водят до обещаващи резултати в ранните клинични изпитвания.

Учените също по този начин интензивно работят върху ваксини, които могат да защищават от всевъзможните разновидности на коронавирус, които могат да се появят в бъдеще. Някои от препаратите се прицелват в характерни групи коронавируси, в това число четирите, причиняващи сезонната простуда, или по-опасни болести като истинския вирус на SARS. През 2023 година ще стартират огромни клинични изпитвания върху хора за успеваемостта на някои от тези препарати. Ако имаме шанс, през 2024 година може да се появи широкоспектърна ваксина за разнообразни коронавируси.
Реклама
При всяка прогноза, която вършат на тематика коронавирус, учените предизвестяват, че има и незнайна като мащаб възможност (но изцяло реална) за появяването на нов вид, който е извънредно инфектиран и надалеч по-смъртоносен от предходните варианти. Но бързият прогрес, който откривателите реализираха в битката с новия ковид, допуска, че даже нещо сходно да се случи, най-мрачните им страхове няма да се осъществен.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР