През първите девет месеца на годината увеличението на приходите, събрани

...
През първите девет месеца на годината увеличението на приходите, събрани
Коментари Харесай

1,6 млрд. лв. повече приходи събраха НАП и митниците за година

През първите девет месеца на годината нарастването на приходите, събрани от Националната организация по приходите (НАП) и Агенция “Митници ” е над 1,612 милиарда лева Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата.

“В края на август има 860 млн. лева номинално повишаване на приходите към централния бюджет, а номиналният растеж към края на септември към този момент отива на 1,34 млрд.лв. ”, добави Горанов.
По думите му главен дял имат постъпленията от Национална агенция за приходите и митниците, като растежът на Данък добавена стойност към края на септември е 513 млн. лева, което е 8%, а растежът на налог общ приход на физическите лица е 165 млн. лева
“Не можем да твърдим, че казусът с контрабандата е преодолян, само че година след година нещата се усъвършенстват ”, съобщи Горанов. Според него Закон за търговията с горива ще изсветли сектора. Днес той ще се срещне с представителите на Българската петролна и газова асоциация.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова също съобщи, че горивата са един от рисковите сектори и ведомството й полагало огромни старания срещу измамите в този бранш. През тази година все още данъчните са направили 184 инспекции на лица, заявили съдове за предпазване на горива, при които са съставили 84 акта за нарушаване, добави Димитрова.

Преди седмица пред Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата бе излушан и ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев. Тогава той още веднъж напомни, че по публични данни на Министерството на финансите за се губят към 1 милиарда лева данък от горива. Златев добави, че вносителите имат 40% пазарен дял, а заплащат 20% от събраните налози – т.е. всеки втори импортиран литър е без заплатени налози през 2015 година и това нещо е установено и на отчет на Министерството на финансите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР