„През първите 18 месеца на пандемията около 115 500 медицински

...
„През първите 18 месеца на пандемията около 115 500 медицински
Коментари Харесай

115 500 медици са починали от COVID през първите 18 месеца на пандемията по данни на СЗО

„ През първите 18 месеца на пандемията към 115 500 медицински служащи са умряли от COVID-19 “. Това заяви Джеймс Кемпбъл, шеф на Отдела за работна мощ в опазването на здравето на СЗО, представен от пресслужбата на международната организация. По думите му отсъствието заради болест и изтощението на медиците са изострили съществуващия дефицит на медици в целия свят и са се отразили извънредно отрицателно на потенциала на здравните системи.

„ Дори и преди пандемията от COVID-19 здравният бранш беше измежду най-опасните браншове за работа “, сподели доктор Мария Нейра, шеф на Отдела по околна среда, изменение на климата и здраве в СЗО. Според нея едвам няколко здравни институции са имали стратегии за ръководство на здравето и сигурността на работното място, а здравните служащи не престават да страдат от инфекции, мускулно-скелетни болести, контузии и пострадвания, принуждение и тормоз на работното място, изгаряния и алергии в зле поддържана работна среда.

„ Пандемията от COVID-19 нанесе спомагателен тежък удар върху здравните служащи и сподели рисково занемаряване на тяхното здраве, сигурност и благоденствие. Повече от едно на всеки три здравни заведения нямат хигиенични браншове и места за грижи. По-малко от една на всеки шест страни са имали национална политика за здравословна и безвредна работна среда в здравния бранш. Сега COVID-19 разкри цената на тази систематична липса на гаранции за здравето, сигурността и благополучието на медицинските служащи “, добави тя.

Във връзка с тези рискови трендове СЗО и Международната организация на труда са създали ново управление с рекомендации за основаване и използване на по-строги стратегии за здравословни и безвредни условия на труд за медиците, което бе показано в централата на СЗО в Женева. В него се оферират насоки към националните държавни управления за предприемане на ограничения, които биха могли да трансформират картината в обособените страни и да допринесат за стабилно развиване на работната мощ в здравния бранш.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР