През първите 10 месеца на 2017 г. на територията на

...
През първите 10 месеца на 2017 г. на територията на
Коментари Харесай

Пътната полиция спряла 13 228 превозни средства тази година

През първите 10 месеца на 2017 година на територията на страната са настъпили 5744 тежки пътнотранспортни катастрофи, при които са починали 543 и са ранени 7231 участници в придвижването по пътищата. За съпоставяне с идентичния интервал на 2016 година починалите са с 51 по-малко, а ранените с 714 по-малко.

Въпреки това на постоянния месечен брифинг на Министерство на вътрешните работи министър Валентин Радев засегна въпроса с тежките произшествия единствено от последния месец, когато черната статистика взе връх. Периодът от 17.11.2017 година до 23.11.2017 година е най-тежък от началото на годината, тъй като в 18 произшествия починаха 28 души . Само в едно произшествие изгубиха живота си лидерът и 8 пасажера от рейса, а в други 10 - починаха пешеходци.

Несъобразена и превишена скорост, неправилни маневри, лишаване на преимущество, нахлуване в лентата за насрещно придвижване - това са част от главните аргументи за възникването на пътните произшествия, акцентира министърът.

Според министъра постигнатото понижение е вследствие на подхванатите дейности и засиления ефикасен надзор над участниците в придвижването по пътищата.

До 19 ноември са прекъснати регистрациите на 13 228 моторни транспортни средства . От тях: 8462 за ръководство на МПС без съответното удостоверение за ръководство на МПС; 3921 за ръководство на МПС след приложимост на алкохол и 845 за ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции .
През 10-те месеца на 2017 година наложените санкции с фиш, издадените електронни фишове и формираните актове за определяне на административно нарушаване по отношение на 2016 година са повече със 108 401.

Министър Радев подчертава и върху предварителната защита по време на отоплителния сезон . С настъпването на зимата, значим въпрос за жителите е деликатното боравене с отоплителни уреди, уточни той. Над 520 са пожарите, зародили в бита от 1октомври до този миг. При тях са починали 24 души, а други 34 са потърпевши. Министърът изведе три съществени и значими съвета за недопускане на пожари в бита:

- Да се употребяват единствено общоприети отоплителни и нагревателни уреди и да се съблюдават прецизно препоръките за безвредната им употреба, написани от производителите.

- Да не се позволява слагането на отоплителни уреди наоколо до леснозапалими субстанции и предмети.

- Работещите отоплителни и нагревателни уреди не трябва да бъдат оставяни без контрол.

Според данните на ГДПБЗН най - уязвимите групи от популацията в този интервал на годината са децата и възрастните хора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР