През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един

...
През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един
Коментари Харесай

Днес е Томина неделя, завършва Светлата седмица

През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови възпитаници - св. деятел Тома.

След възкресението си Божият наследник се явил на учениците си, само че Тома не бил измежду тях. После апостолите му споделили: " Видяхме Господа ", само че той не желал да им повярва, до момента в който самичък не Го види с очите си и до момента в който не пипне раните му ( " Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да допускам " ). Оттам идва и прозвището Неверни, с което е прочут Тома.

Осем дни по-късно апостолите още веднъж се събрали, а дружно с тях бил и Тома. 

Господ още веднъж им се явил и споделил на Тома: " Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я постави на ребрата Ми. И не бъде безверен, а набожен. Понеже Ме видя, повярва. Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали. "

Със боязън и боязън св. Тома видял и пипнал раните на Спасителя, а по-късно рекъл: " Господ мой и Бог мой! "

Така св. Тома със своето обезверение още повече утвърдил измежду християните вярата в Бога. Със своята постъпка той дал на всички да схванат и да се уверят, че Господ е възкръснал не видимо, нито пък с друго тяло, само че със същото, с което потърпевш поради нашето избавление и с което след това се явил на Своите възпитаници. Апостол Тома е прочут като един от най-жертвоготовните Христови възпитаници.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР