През първата година след прекаран миокарден инфаркт 1 от 5

...
През първата година след прекаран миокарден инфаркт 1 от 5
Коментари Харесай

Хората с миокарден инфаркт са в повишен риск от нов сърдечно-съдов инцидент

През първата година след прекаран миокарден инфаркт 1 от 5 пациенти ще получи още един миокарден инфаркт или инсулт, или ще загине от сърдечносъдова гибел. В идващите три години други 20% от пациентите, ще получат още един сърдечносъдов случай или ще починат. Кампанията " Сърцето помни " на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) и Българското сдружение по интервенционална кардиология (БДИК) цели да увеличи информираността на обществото във връзка с миокардния инфаркт, последващите опасности, пред които са изправени пациентите и нуждата да трансформират метода си на живот.

Кампанията цели да ускори и ангажираността и мотивацията на околните на претърпелите инфаркт, които също да извърнат внимание на здравословното си положение.

Доц. доктор Мария Токмакова д.м., ръководител на ДКБ, заяви, че всяка година в света се записват 4 млн. нови пациенти с изострен коронарен синдром (ОКС). Той е и най-честата причина за гибел в страните от Европейския съюз – към 741 000 души годишно. Данните сочат, че на всеки 43 секунди в Европейски Съюз се записва смъртен случай в резултат на ОКС, а у нас всяка година 4700 българи умират в резултат на миокарден инфаркт.

Пациентите, претърпели миокарден инфаркт, имат право на разнообразни прегледи по линия на здравното си обезпечаване. В рамките на първия месец след изписването имат право на 2 безвъзмездни прегледа в лечебното заведение, в което са лекувани. Веднага след приключване на този едномесечен интервал пациентите се диспансеризират за наблюдаване при кардиолог.

При съществуване на диспансеризация при кардиолог имат право на още 2 безвъзмездни прегледа. За предпочитане е единият от тях да е в края на 12-те месеца. В идващия интервал пациентите имат право на един обзор на година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР