През пандемичната 2020 г. бутилиращата компания Девин инвестира близо 20

...
През пандемичната 2020 г. бутилиращата компания Девин инвестира близо 20
Коментари Харесай

През 2020 "Девин" инвестира 20 млн. лв. в завода си

През пандемичната 2020 година бутилиращата компания " Девин " влага близо 20 млн. лв. за въвеждане в деяние на две индустриални линии в завода си в едноименния град. Те са от ново потомство, с висок клас енергийна успеваемост, с опция да регистрират разхода на сила по отношение на литър създадена напитка. Инвестицията включва също автоматизиране на индустриалните процеси, доставка на търговски активи, въвеждане на напълно нова интегрирана система за ръководство на бизнеса, заяви за " Капитал " Борислава Налбантова, изпълнителен шеф на " Девин " - част от белгийската група Spadel.

Разширяването на производството и складовете в завода в град Девин е стратегически план за развиването на компанията, чието осъществяване стартира през 2019 година и ще продължи до 2023 година Очакваната стойност на инвестицията е над 15 млн. евро. Тя ще подсигурява индустриалните потребности на " Девин " до 2028 година, демонстрират плановете на сдружението.
Лидер на мощно конкурентен и динамичен пазар
" Девин " бутилира и предлага натурална минерална и изворна вода с марка Devin. Освен това компанията е извънреден дистрибутор на енергийните питиета Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

През април тази година компанията пусна на пазара нов артикул - Devin Mineral & Vitamins. По данни на компанията една опаковка обезпечава 25% от целесъобразната дневна доза на витамини от групата В и 15% - на цинк и селен. " Нашият артикул е основан в отговор на съответна потребителска потребност след изследване, направено измежду българските жители - желанието за напитка с малко калории, вкусна и с добавена стойност за организма. Devin Mineral & Vitamins e единственият особено изработен за България артикул, без изкуствени оцветители, и то на основата на българска натурална минерална вода ", разяснява Борислава Налбантова.
Реклама
" Обемът на категорията " обогатени води " е към момента дребен (малко над 1 млн. литра), само че предвиждаме бурно развиване и напредък в унисон с трендовете за здравословен метод на живот и нараснала грижа за себе си. В момента това е една от най-динамичните категории в бранша на напитките без алкохол и упоритостта ни е да сме мотор и водач и в нея. Devin Mineral & Vitamins бележи началото на идващия стадий от развиването на компанията ни ", обобщава Налбантова.

Фирмата работи на мощно конкурентен и динамичен пазар, който в пандемичната 2020 се свива - бутилираната вода регистрира 6% спад в размер и 13% в стойност. За съпоставяне - по данни на организации за изследвания този пазар през 2019 година е общо над 660 милиона литра. " Девин " обаче освен остава пазарен водач, а през предходната година усилва пазарния си дял до 38.8% в стойност и 39.35% в размер, показва отчетът за активността за 2020 година
Фотограф: Цветелина Белутова Зелена стопанска система
От юли 2020 заводът за бутилиране на вода в град Девин към този момент работи напълно със 100% зелена сила, постигайки съкращаване на CO2 с повече от 6000 тона годишно. Това води до понижаване на общите излъчвания въглероден диоксид с 18% на годишна база, пресмятат от сдружението.

През февруари тази година компанията беше сертифицирана като въглеродно неутрална от интернационалната консултантска организация по климата CO2logic. Това значи, че фирмените й артикули са 100% неутрални във връзка с климата през целия витален цикъл: от превоза на материали до завода, през производството на водите до доставката им във всички търговски обекти в страната.
Реклама
Според първия отчет за стабилно развиване на " Девин ", оповестен в средата на 2020 година, приблизително за литър бутилирана вода потреблението на сила е спаднало с 5.4% единствено за една година. Част от зелената политика на компанията са и напъните й да усъвършенства процесите на предпазване, товарене и превозване и да ревизира политиката си на доставяне. Крайната цел е да усили каузи на локалните снабдители и по този начин да реализира по-кратък маршрут при доставки на артикули и материали за завода. В резултат още през 2019 година 55% от доставчиците са ситуирани в региона на град Девин, а всички стратегически сътрудници са в радиус от 500 км от завода. Нещо повече - 80% от тях са сертифицирани от EcoVadis - самостоятелна световна платформа, употребена за стабилно доставяне.

Компанията работи и за понижаване на отпадъците от пластмаса. " Повече от десетилетие опаковките на нашите артикули се усъвършенстват посредством олекотяване и екодизайн и всички бутилки са 100% рециклируеми, в това число капачката и етикетът. И за разлика от множеството опаковки на храни, питиета и козметика не се нуждаят от авансово измиване, преди да бъдат изхвърлени в контейнера за пластмаса. За да компенсираме количеството неизбежни въглеродни излъчвания от дистрибуцията и да реализираме цялостна въглеродна индиферентност, влагаме в най-големия вятърен парк в България - " Свети Никола ", опериран от AES ", обобщава Борислава Налбантова.
Фотограф: Цветелина Белутова Продължаващи вложения
За 2020 година българското сдружение регистрира над 90 млн. лева доходи. Печалбата преди налози се резервира без значение от мощното въздействие на COVID-19, довело до понижаване на продажбите с 10.5% по отношение на 2019 година А чистата облага доближава 18.61 млн. лева против 17.96 млн. лева за 2019 година, излиза наяве от отчета за активността.

" Планираните за тази година вложения са за над 12 млн. лв.. На фокус е възстановяване на индустриалния и логистичния потенциал, което включва и първа фаза от построяването на изцяло автоматизиран склад за предпазване на подготвена продукция в град Девин ", споделя Борислава Налбантова.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Пазари 1 Политика 2 Свят 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама Новият притежател
От 10 март 2017 година " Девин " е благосъстоятелност на белгийската Spadel в рекордно огромна договорка, която оцени българския производител на 120 млн. евро. Новият притежател купи мажоритарния дял от американския фонд Advent при оценка на бутилиращата компания 11 пъти брутната облага.

Белгийската Spadel е четвъртият притежател на " Девин ", която е основана през 1992 година от хотелиера Стефан Шарлопов, а през 2006 година беше добита от австрийската Soravia Group. В края на 2009 година капиталовият фонд Advent International стана третият притежател, откакто купи 79% от " Девин ", когато сдружението беше обществено. Пакетът беше оценен на 28-29 млн. евро, а цялото дружество - на 40 млн. евро.

Spadel е фамилна компания, която предлага натурална минерална и изворна вода, както и питиета с минерална вода под разнообразни марки: Spa и Bru в Бенелюкс, Devin в България и Wattwiller и Carola във Франция. В края на 2019 година в Spadel Group са били заети 1336 души.
В изгода на общността " Девин " е най-големият поданик в региона на град Девин - през 2020 година компанията е внесла 17.3 млн. лв. налози и такси към страната и общината, показва отчетът за активността. " Към този миг имаме 515 чиновници в цялата страна. Много сме горди, че нито един наш чиновник не загуби работата си в резултат на ковид. Нещо повече - целенасочените ни старания към чиновниците през последните няколко години и фактът, че имаме смислена двустранна връзка, ни донесоха най-престижното отличие за работодателска марка в света - документът Great Place to Work, който едвам три компании в България притежаваме ", разяснява Борислава Налбантова, изпълнителен шеф.Още с оповестяването на първото изключително състояние през март 2020 година компанията подари средства на община Девин за пазаруване на здравно съоръжение за локалната болница и на проби за диагностика на жителите в района. От " Девин " регистрират също, че в следствие от поддръжката за предпазената компетентност " Автоматизация на непрекъснати производства " в Професионалната гимназия по електротехника " А. С. Попов " в града през 2020 година 16 възпитаници са се записали да учат в профилираната паралелка, което е двойно нарастване по отношение на миналата година. През 2020 година " Девин " подари на Българския червен кръст натурална минерална и изворна вода на стойност над 150 хиляди лева за разнообразни дела и в помощ на популацията при бедствия и повреди. Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама Q&A Борислава Налбантова, изпълнителен шеф на " Девин ":Продуктите ни се купуват от над 1.6 млн. консуматори седмичноКакви са преимуществата на това да се прави бизнес в град Девин?- Регионът на Девин, където се намират ресурсите на минерална и изворна вода, е един от екологично най-чистите в България. Казват, че е по този начин, тъй като в радиус 30 км няма и не е имало индустриални обекти. Ние желаеме да сме сигурни в това и имаме самодейност, в която пчели наблюдават за биоразнообразието и околната среда към предпазената вододайна зона, от която се добива изворната вода с марка Devin. Проектът е в партньорство с европейската асоциация BeeОdiversity и е уникален за България. Bcяĸo тpимeceчиe пoлeнът, дoбит oĸoлo извopa, се cъбиpa и се изпpaщa в cпeциaлизиpaнaтa лaбopaтopия нa ВееOdіvеrѕіtу в Бeлгия зa aнaлиз зa нaличиeтo нa пecтициди и тeжĸи мeтaли. Πpaвят се и дoпълнитeлни изcлeдвaния зa pacтитeлнoтo биopaзнooбpaзиe и cъcтoяниeтo нa oĸoлнaтa cpeдa в paйoнa. Πocлeдният индиĸaтop пoĸpивa нaд 500 пapaмeтъpa c цeл oтĸpивaнe нa пoтeнциaлни зaмъpcитeли или пpoмeни. От 2019 година досега не са открити никакви индикации за замърсявания. Това е характерно за изворна вода Devin - тя е напълно естествен артикул с изключителна непорочност.Не можем да пропуснем и обстоятелството, че Девин е отлична туристическа дестинация, както и доста добра насочна точка за атрактивни дестинации - водопада Самодивското пръскало, крепостта Калето, Триградското ждрело и пещерата " Дяволското гърло ", Вълчи камък и Ягодинската пещера. Вярвам, че градът и заобикалящата го природа занапред ще бъдат преоткрити като места за посещаване и отдих от български и задгранични туристи.Какво ще е развиването на компанията в средносрочен проект, какво следва?- През 2022 " Девин " ще означи тридесет години от основаването й и планираме доста мотиви да приказваме за това по какъв начин наподобява устойчивото бъдеще през нашите очи. Ние сме компанията - мотор на цялата категория на натурални минерални и изворни води в България, продуктите ни са налични в над 35 000 обекта в цялата страна и се купуват от над 1.6 млн. консуматори на седмична база. Доверието в нас е огромно, тъй като осигуряваме за потребителите директна връзка с природата и сме техен сътрудник за по-дълъг, по-щастлив и по-пълноценен живот всеки ден. Ще продължим да работим в тази посока - да осигуряваме естествени решения за хидратация и ободряване. Твърдо имаме вяра, че да имаш лидерската позиция значи на първо място отговорност. Поставяме необикновен фокус бизнесът ни да оперира по най-високите стандарти, само че с най-малък отпечатък към околната среда. Целият ни екип има съществени упоритости да сме компания с позитивно влияние, да сме извор на смяна и всеки ден всеки от нас работи за постигането на тази цел. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР