През октомври той ще стане най-добрият помощник на астрономите, които

...
През октомври той ще стане най-добрият помощник на астрономите, които
Коментари Харесай

Нов спектрометър ще издирва извънземен живот

През октомври той ще стане най-хубавият асистент на астрономите, които търсят извънземен живот, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Спектрометърът е конфигуриран в пустинята Атакама, на 1200 км от столицата Сантяго, откъдето ще изследва зона в небето, която е изцяло безоблачна през по-голямата част от годината.



Тази пустиня е идеалното място за инсталиране на множеството телескопи по света.
Смята се, че до 2020 година в северната част на Чили ще са съсредоточени 70 % от световната инфраструктура по астрономия.

В обсерваторията "Паранал ", издигната през 1998 година, с този апарат ще са снабдени четирите огромни телескопа на VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория.

"По този метод ще се усили вероятността да бъдат открити планети, чиито маса и размери са сходни с тези на Земята, а изискванията там са подобаващи за живот ", съобщи италианският астроном Гаспаре Ло Курто от Европейската южна обсерватория.

Като проучва скоростта на звезда, спектрометърът ще може да откри дали към нея кръжи планета, преди да изследва атмосферата й, съществуването или неналичието на О2, азот, водороден диоксид и вода, т.е. нужните за живота детайли.

Зад тази софтуерна иновация стои дълга епопея, почнала с откриването на първата екзопланета през 1995 година и обвързвана с търсене на планета, чиито характерности са сходни със земните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР