През октомври ще се извършат вторите за годината проверки на

...
През октомври ще се извършат вторите за годината проверки на
Коментари Харесай

Предстоят проверки на хидротехническите съоръжения в Русенско

През октомври ще се извършат вторите за годината инспекции на хидротехническите уреди в Русенско, това реши регионалният шеф Анатоли Станев. За задачата ще бъде сформирана междуведомствена комисия, в която ще вземат участие представители на всички институции, имащи отношение по тематиката. Припомняме, че съгласно последната осъществена инспекция, чийто резултати бяха оповестени в края на месец май 2022-а, всички язовири на територията на област Русе са в положително експлоатационно положение и досега не е установено построяването на противозаконни градежи и уреди, които да затрудняват естественото им действие. Два от общо четиринайсетте обекта са изцяло източени и не работят. Става дума за язовирите „ Образцов чифлик “ и намиращият се в Каран Върбовка. И при двата коритата са обрасли с растителност, като при първият преливникът е злепоставен и не извършва предназначението си. Колкото до язовира в Каран Върбовка, той е в изправно положение, само че на този стадий не се употребява и не се планува в идващите години обновяване на употребата му. В ход са ремонтни действия само на язовир „ Борово “, при който основният изпускател е неработещ. Взети са мерки за отклоняване на водата отвън чашата на язовира. Преливникът е продълбочен за да бъде смъкнато равнището на водата до така наречен мъртъв размер. Що се касае до речните корита, то на някои места дигите са обрасли с дървесна и храстовидна растителност. Обсъждат се действия за възобновяване и застраховане проводимостта на реките, което ще ограничи и минимизира отрицателното влияние на водите.

Същевременно заради навлизането в есенния интервал и заплахата от по-сериозни интензивни превалявания, такива каквито имаше в Русенско при започване на месеца в порядъка на към 100 л/кв. м. областният управител разпореди на дежурните към Областния съвет по сигурност и ръководство при рецесии да му предоставят информация в оптимално къси срокове при евентуално покачване равнището на водоемите и реките в района. Към момента Станев получава такава информация всекидневно. Мярката е напълно превантивна.

Въведен е и непрекъснат режим на следене на метеорологичната прогноза и връзка с Националния институт по метеорология и хидрология и с Метеорологичния център на Военновъздушните сили на Република България. Целта е на база предоставените данни и направените прогнози да се подхващат оптимално съответни и навременни ограничения при вероятно повишение риска от преливане на някои от водоемите или реките в Русенско. За в този момент подобен няма. Количеството вода в язовирите варира сред 22 и 75% от оптималния им размер. При трите най-големи язовира – „ Баниска “, „ Бойка “ и „ Николово “ равнището на водата е надлежно 47%, 27% и 51%.

Областният шеф Анатоли Станев моли и към всички виновни институции за предприемане на нужните ограничения за почистване на дъждоприемните шахти и оттоци.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР