През октомври миналата година тя отбеляза най-високия си връх от

...
През октомври миналата година тя отбеляза най-високия си връх от
Коментари Харесай

48 % инфлация в Турция за юли, лирата се срива, забраниха износа на зехтин

През октомври предходната година тя означи най-високия си връх от две десетилетия - 85%

Годишната инфлация в Турция се повиши още веднъж през юли до 47,83%, което е внезапно нарастване по отношение на 38,2%, демонстрират публични данни, съобщи Агенция Франс Прес.

Новата цифра, която е в сходство с упованията, идва седмица откакто централната банка усили повече от два пъти прогнозата си за края на годината до 58%.

Турската лира се срутва

Официалният индикатор непрестанно спадаше, откакто през октомври предходната година доближи повече от две десетилетия високия си връх от 85 %. Централната банка и икономистите предвидиха възходяща наклонност от юли.

Турция забрани износа на небутилиран зехтин и на зехтин в бъчви до края на октомври. По информация на изданието “Економим ” турското Министерство на търговията първо устно е уведомило Асоциациите на експортьорите на зехтин за наложената възбрана върху експорта, заяви Българска телеграфна агенция. Предстои да бъде разпратено и публично документално известие.

Решението е взето, откакто турският президентът Реджеп Тайип Ердоган се уведомил за цената на зехтина, която била доста висока. В резултат наредил износът на зехтин да бъде спрян, с цел да може хората да употребяват продукта на по-достъпна цена.

Цената на един литър екстра върджин зехтин в магазините към Министерството на земеделието е сред 13 и 18 лв..
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР