През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16

...
През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16
Коментари Харесай

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16 на сто

През октомври газът ще нарастне с повече от предвижданите 16 %. Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на „ Булгаргаз " Николай Павлов по време на днешното намерено съвещание в енергийния регулатор.

Причината е, че обсъжданата прогноза на „ Булгаргаз " е правена преди близо три седмици, а единствено за последния месец цените на европейските тържища са се нараснали с 50 на 100 вследствие на по-голямото търсене на синьо гориво, сподели Павлов:

„ Прогнозите на водещите организации, които следят пазара на природен газ, не плануват понижение на цените за зимния сезон като тези прогнози демонстрират опазване на равнищата през идващото тримесечие, даже и през първото тримесечие на 2022 година. За последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50 %. При всички положения, даже и при тези нараствания „ Булгаргаз " ще предлага газа най-малко на 20 % по-евтино спрямо тези цени ".

Още през вчерашния ден пред БНР специалисти позволиха, че цените на синьото гориво за другия месец може да доближат 90 лв., което значи покачване за октомври с над 25 %.

От своя страна ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов през днешния ден уточни:

„ Цените в България са с към 20 % по-ниски. Следим непрестанно изказвания, които могат да повлияят на цената на природния газ в международен мащаб. Изявлението, което направи съветският президент Путин преди два дни, че ще се усилят доставките на съветски природен газ за Европа, чакам да даде своето отражение в понижаване цените и евентуално след месец ще забележим дали има такава смяна, когато обсъждаме цените, които би трябвало да бъдат избрани за месец ноември ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР