През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването

...
През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването
Коментари Харесай

20 години „Лекар на годината“: Доц. д-р Бинка Попова печели отличието през 2013 г.

През октомври 2023 година се навършват 20 години от основаването на влиятелното отличие „ Лекар на годината “. Оттогава на 19 октомври – Деня на българския доктор БЛС връчва награди за принос в медицината. Идеята за това е на проф. Андрей Кехайов и две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове. В навечерието на „ Лекар на годината 2023 “ и гласуването на 20-тия притежател на влиятелното отличие от БЛС напомнят кои заслужили медици са печелили купата от нейното учредяване до през днешния ден.

„ Лекар на 2013 година “ Доц. доктор Бинка  Попова

Доц. доктор Бинка Константинова Попова – Русева е приключила Медицински Университет в София през 1972 година След дипломирането си с отличен, стартира работа като стажант-асистент в Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница „ Царица Йоанна-ИСУЛ “ под управлението на проф. Я.Холевич и проф. Е.Панева-Холевич.  В същата клиника работи няколко десетилетия. В първите години младата лекарка усвоява главните правила на хирургията на ръката, а през 1979 година пази кандидатска дисертация. Мечтата й да специализира микросъдова хирургия се реализира в Киев през 1985 година

Две години по-късно  доцент Попова  за първи път в България прави сполучлива реплантация на изцяло ампутирана през дланта ръка, след което работи ориентирано в региона на микрохирургията. Направила е  над 300 реплантации и редица оперативни интервенции в региона на  реконструктивната  микрохирургия. Именно тя вкарва в България интервенциите от раздела Реконструктивна Микрохирургия – свободно преместване на ламба, пръсти от стъпалото на ръката, васкуларизирани присадъци от фибула, свободна трансплантация на мускул като мотор, както и реорганизация на периферни нерви.

Специализирала е в Съединените щати, има  редица участия като докладчик  в Канада,  Унгария, Южна Корея. Дългогодишен учител към МУ –София,  член на Българско сдружение по Ортопедия и Травматология и по хирургия на ръката,  на  Международната и Европейската федерация на сдруженията по хирургия на ръката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР